Politika

Za socijalno zbrinjavanje radnika 1,6 miliona KM

Vlada Republike Srpske odobrila je danas 1.612.462 KM za socijalno zbrinjavanje radnika.

Sredstva su odobrena za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 820 radnika iz 24 preduzeća koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Sredstva se raspoređuju Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, od čega je 1.430.847 KM raspoređeno za izmirenje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike preduzeća HITT Ilidža iz Istočne Ilidže, “Ozrenka” iz Petrova, Industrija konfekcije “Novoteks” iz Trebinja, zatim za radnike Državnog preduzeća za projektovanje i inženjering “Semberija projekt” iz Bijeljine i Apoteke “1. maj” iz Vlasenice.

Iznos 181.614 KM raspoređen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 27 radnika iz 19 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja do 30. septembra, u skladu sa rješenjem Vlade od 11. januara, a koji uplatom tih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Vlada je za realizaciju odluke zadužila Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo finansija.

Od 2004. godine, kada je počela realizacija Programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla, do 31. decembra 2017. godine zbrinuto je ukupno 61.212 radnika iz 412 preduzeća.

Za realizaciju socijalnog programa ukupno je utrošeno 180.981.595 KM, od čega je izvršena uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u iznosu 162.412.714 KM, a doprinosi za nezaposlenost u iznosu 18.568.881 KM.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!