Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Narodni običaji: Zašto cijepamo košulju novopečenom ocu?

Neki smatraju da cijepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odjeća više nije odgovarajući omotač.

Sigurno ste bar nekada prisustvovali cijepanju majice muškarcu čija je ljepša polovina dobila bebu, a nekada ste možda i uzeli učešća u ovom običaju. Mnogi, međutim, čak i ako su ovo upražnjavali, ne znaju koje je značenje tog interesantnog postupka. O smislu najradosnijeg cijepanja odjeće postoje različita mišljenja, a ovo su neka od tumačenja.

• Neki smatraju da cijepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odjeća više nije odgovarajući omotač.

• Drugi pak, vjeruju da ovaj običaj vodi korijene iz davnih vremena, kada se djeca nisu rađala u porodilištima, već u kući, na ulici, u njivi, u šumi i drugim mjestima. Dijete je trebalo da se uvije u neki komad tkanine zbog zaštite od hladnoće, a zbog nekog drugog vjerovanja se izbjegavala ženska odjeća kad god ima neka muška košulja u blizini. Ako se dijete rodi u kući, onda se odjevni predmet uzimao iz ormara, a ako se porođaj dogodi napolju, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se nađe u blizini, te bi se od njega uzimala košulja.

• Vjeruje se, takođe, da se onima koji učestvuju u cijepanju košulje, a to su radili samo muškarci muškarcima (sada često i žene učestvuju u tome), prenosi neka vrsta sreće muškarca koji je postao otac, i da će oni koji je cijepaju isto postati očevi. Ovo bi, dakle, na neki način, bio ekvivalent hvatanju bidermajera od strane djevojaka na vjenčanjima.

• Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od vjerovanja da će onaj ko uzme djelić iscjepane košulje dobiti takođe isti pol djeteta kao i otac čiju košulju cijepaju, a opet,u drugim krajevima se vjerovalo i da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

• Ne znamo da li je neko, i koje, od ovih tumačenja tačno, ali za kraj ostavljamo prilično tačnu šaljivu definiciju cijepanja majice sa jednog humorističkog sajta: “To je ono što momak uradi voljenoj osobi u nastupu strasti, dok za 9 mjeseci prijatelji to isto učine njemu u nastupu alkoholisanosti”.

Izvor
Aura
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button