Kolumne

Ćeranić: Preko sto viših oficira Islamske države ušlo u BiH – navodno niko ne zna gdje su

Dok svjetski mediji pišu o BiH kao sigurnom utočištu za ratnike džihada, kojima se obezbijede logistika i pasoši s kojima mogu putovati u EU, u Sarajevu se i dalje za sve što ne funkcioniše u državi optužuju Srpska i njeni legitimni predstvnici, piše u svom tekstu objavljenom na portalu Sve o Srpskoj dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Tekst prenosimo u cijelosti:

Loading...

Zvuči nevjerovatno, ali ni DIA ni CIA, pa ni MI-6, ne znaju gdje se nalaze određene osobe za koje je samo poznato da su ušle u BiH iz Srbije i Crne Gore (prethodno su boravile u Albaniji). Ne bi to bilo ništa neobično da se ne radi o preko stotinu viših oficira tzv. Islamske države koji se povlače iz Sirije.

Oni su jednostavno “nestali sa radara”.

Ne zna se ni tačan broj migranata koji su prešli granice BiH, iako se na bezbjednosne strukture u Sarajevu preko diplomatskih kanala permanentno vrši pritisak da evidencije u tom smislu budu urednije. Na taj način se tiho vrši promjena demografske strukture države „sastavljene od dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, kako doslovce piše u Aneksu 4 Dejtonskog sporazuma.

Kad je riječ o političkim strukturama na nivou BiH, njihov prioritet je stvaranje negativne slike o Republici Srpskoj i Srbiji. Tako, nominalno predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, Željko Komšić, prilikom susreta sa stranim ambasadorima, i uopšte strancima, ne propušta priliku da “ocrni” Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su “krivi što vlast nije formirana jer su protiv euro-atlanskih integracija”, a sve je to, po Komšiću, “zahvaljujući uticaju Zagreba, Beograda, i Moskve”.

On, Komšić, zalaže se za kulturu dijaloga, i nema ništa lično protiv Čovića i Dodika, ali je protiv uplitanja Zagreba i Beograda.

Naravno, Komšić ne pominje probleme sa migrantima, paradžematima, niti izvoz oružja iz BiH u rizična područja u periodu kada je na Bliskom istoku jačala Islamska država.

Hrvatski član Predsjedništva BiH je pridobio bošnjačkog člana, Šefika Džaferovića, koji je u početku davao izjave kako očekuje da sve stranke učestvuju u vlasti, i da je to dejtonska obaveza, a da bi svako drugo ponašanje bilo antidejtonsko.

Naknadno se potpuno priklonio Komšićevim stavovima, koji se svojski trudi da novi saziv Savjeta ministara ne bude formiran.

Komšić u ambasadama, u razgovorima sa Vigemarkom, i kada se obraća Incku i Mogerini, uvijek napomene da Čović nastoji da se usvoji izborni zakon koji podržavaju još samo Dodik i Rusija.

Željko Komšić
Željko Komšić

Po Komšiću, Aneks 4 Dejtonskog sporazuma treba mijenjati u skladu sa EU normama za ljudska prava i prema idejama ZAVNOBIH-a. Etnički princip treba ukinuti jer u protivnom će, po njemu, stvari ići ka sukobu.

Do rata će, kako Komšić nastoji uvjeriti sagovornike, sigurno doći “ako Dodik i njegov SNSD nastave da donose unilateralne odluke”, a BiH će, kategoričan je, “silom procesuirati takve poteze, po cijenu rata”.

Prvo što se nalazi na Komšićevoj listi eliminacije je Dom naroda Parlamenta BiH, jer “produbljuje razlike u BiH”.

Za to vrijeme borci Islamske države se vraćaju na Balkan. Čak je i Rojters objavljivao da je što se tiče Evrope najviše boraca u Siriju otišlo sa Balkana, pretežno iz Albanije, Kosova, BiH, Srbije i Crne Gore, ukupno oko 900 boraca.

Prema američkim procjenama, iz Sirije treba da se vrati oko 800 boraca, 340 na Kosovo, a ostali mahom u BiH, ali i u Albaniju i Srbiju.

Njemački Špigl se bavio radikalizmom u BiH te je u opširnoj analizi ovaj list upozorio da je Islamska država pronašla plodno tlo u BiH, i iznio optužbe na račun međunarodne zajednice zbog nepreduzimanja adekvatnih mjera.

Tom prilikom ukazano je i na mrežu paradžemata kao rezultat širenja selefijskog pokreta.

U javnom diskursu u BiH, paradžemati se više ne spominju, iako selefizam neprekidno urušava Islamsku zajednicu.

Erdogan otvoreno podržava Muslimansko bratstvo, a Izetbegović prikriveno. Stoga su američke diplomate upozorile vlasti u Sarajevu da BiH još nije usvojila zakonske akte potrebne za suzbijanje radikalizma i terorizma, za razliku od Kosova koje jeste.

Opravdanje koje im je predočeno – policija je podijeljena po etničkom principu, Obavještajna agencija ima u sebi tri etniciteta koji gravitiraju nacionalnim strankama – nije bilo uvjerljivo.

Nepodnošljiva lakoća nemara BH institucija prema gorućim bezbjednosnim problemima prosto je neobjašnjiva.

“Vijesti umeta”, zvanični sajt Islamske države na bošnjačkom jeziku, i dalje neometano radi, iako bi bilo logično da se traži njegovo gašenje.

Indipendent je objavio širi članak o izvozu oružja iz BiH u Saudijsku Arabiju (radilo se o 500 minobacača u samo jednoj pošiljci), a koje je pronađeno u magacinima Islamske države.

U dokumentima koje rade američki tink-tankovi, BiH i Hrvatska su označene kao glavni saradnici Islamske države na Balkanu. Hrvatska je u nekoliko slučajeva optužena kao značajan izvoznik oružja za potrebe Te terorističke organizacije, te da joj je plaćeno naftom.

Njemački Bild je objavio tekst Bruna Šira, inače autora knjige “Globalni džihad”, u kojem se decidno tvrdi da je Hrvatska Islamskoj državi prodavala oružje za naftu.

Britanski Dejli star pisao je da se po džamijama u Britaniji prikuplja novac za džihad i posredstvom Moneygram-a dostavlja u BiH.

Stoga kao krajnje dobronamjerna treba shvatiti upozorenja koja je Timoti Les, istraživač Geopolitičkog foruma Kembridža, iznio na predavanju koje je održao u Banjaluci.

“Stvari će početi da se odvijaju na Kosovu” diplomatski je rekao Les, ukazujući na moguće konflikte na Balkanu, da bi zatim govorio o refleksiji tog sukoba u BiH.

I dok svjetski mediji pišu o BiH kao sigurnom utočištu za ratnike džihada, kojima se obezbijede logistika i pasoši s kojima mogu putovati u EU, u Sarajevu se i dalje za sve što ne funkcioniše u državi optužuju Srpska i njeni legitimni predstvnici.

Izvor
sveosrpskoj.com
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!