Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Lukač: Djecu naučiti da prepoznaju opasnosti na internetu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je neophodno na vrijeme naučiti djecu da prepoznaju opasnosti na koje mogu naići na internetu.

Lukač je, nakon uvodnog predavanja o temi “Bezbjednosni rizici na internetu” koje je održao učenicima u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci, rekao novinarima da je neophodno objasniti djeci loše posljedice korištenja droge, ali i vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije.

On je izrazio nadu da će ova predavanja, koja su koncipirana na zanimljiv način, djeci pomoći da prepoznaju sve opasnosti koje mogu susresti tokom odrastanja.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske već godinama sprovodi aktivnosti radi sprečavanja maloljetničke delinkvencije, što daje veoma dobre rezultate.

“Sada imamo za 25 odsto smanjenu maloljetničku delinkvenciju nego prošle godine. Sigurni smo da su ovakvi programi edukacije uticali na djecu da prepoznaju i da ne rade stvari koje su protivzakonite”, rekao je Lukač.

On je naveo da je u prvom polugodištu održano 370 predavanja u 193 škole širom Republike Srpske, za više od 13.000 djece, te 750 nastavnika i više stotina roditelja.

Lukač je rekao da je važno što MUP Srpske ima registar pedofila, pa sve ustanove mogu da mu se obrate radi provjere određenog lica, bilo da ugledaju sumnjivu osobu u blizini škole ili nekog zapošljavaju za rad sa djecom.

“Ustanove mogu da traže od nas da provjerimo da li je riječ o licu koje je do sada pravosnažno osuđivano za takva krivčna djela. Do sada smo imali desetine zahtjeva, na koja smo pravovremeno odgovorili”, naveo je Lukač.

Direktor Osnovne škole “Branko Radičević” Darija Mićić istakla je značaj preventivnih predavanja, dodajući da je činjenica da brojna vršnjačka nasilja kreću od društvenih mreža.

“U našoj školi nije bilo potrebe za većim intervencijama i mislim da su tome doprinijela baš ovakva predavanja, ali i rad sa roditeljima”, rekla je Mićićeva.

Izvor
Srna
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button