Banjaluka

Radojičić: Peticiju ću proslijediti Mići Mićiću, da vidimo da li će PDP u Bijeljini tražiti smanjenje cijene vode (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić smatra da je opravdan prijedlog da cijena vode bude povećana za 0,11 KM po metru kubnom, uz uvođenje naknade za fiksno mjerno mjesto, u zavisnosti od profila vodomjera jer će to omogućiti održavanje cjelokupne vodovodne mreže i ulaganja u izgradnju nove.

Radojičić je naveo da je aktuelna cijena vode 0,73 KM po kubnom metru, te da je povećanje nepopularan potez, ali da postoji mnogo razloga za to.

– Cijena vode nije dugo mijenjana, a, osim toga, krajem 2016. godine smo sve seoske vodovode, što je nekoliko stotina kilometara vodovodne mreže, dodijelili gradskom vodovodu na upravljanje i održavanje. Ta mreža je u vrlo lošem stanju, sa malim brojem potrošača, jer je područje razuđeno, i malom naplatom – rekao je Radojičić novinarima u toku pauze skupštinskog zasjedanja.

On je napomenuo da upravljanje takvom mrežom zahtijeva velike troškove održavanja koje bi preduzeće “Vodovod”, sa dosadašnjom cijenom vode, moglo odvesti u gubitak.

– Osim toga, opozicioni odbornici su prošle godine i sami ovdje dovodili građane koji su tražili vodu. A gradnju novih vodovoda mora neko da finansira, jer su sve to veliki troškovi – istakao je Radojičić.

Komentarišući potpisivanje peticije protiv poskupljenja vode, koju su organizovali odbornici opozicije, Radojičić je rekao da to nije urađeno u skladu sa zakonom, te da je pitanje da li je prikupljeno i 3.000 potpisa, kao što tvrde.

– To što je opozicija kampanju i potpisivanje peticije organizovala na nekoliko mjesta, uglavnom bez dozvole, i skupila samo 3.000 potpisa, govori o tome koliki je to fijasko bio – naglasio je Radojičić.

On kaže da je glavni inicijator peticije PDP, stranka koja je dio vlasti u Bijeljini, gdje je cijena vode skuplja dva puta, a cijena kanalizacije šest puta nego u Banjaluci.

– Ovu peticiju ću proslijediti /gradonačelniku Bijeljine/ Mići Mićiću, da vidimo da li će PDP u Bijeljini tražiti smanjenje cijene vode – rekao je Radojičić.

On je ukazao da predstavnici PDP-a istovremeno, dok u Banjaluci traže smanjenje cijene vode, čim pređu Savu govore da je prioritet NATO.

– Ministar inostranih poslova i najviši funkcioner PDP-a Igor Crnadak, suprotno stavovima Narodne skupštine Srpske i njenog naroda, vodi kampanju da je prioritet Republike Srpske NATO – rekao je Radojičić, dodajući da je to navedeno u originalnom izvještaju sa predavanja koje je Crnadak držao na Atlantskom savezu u Podgorici.

Radojičić je ocijenio da je veoma značajna tačka o izmjeni statuta grada, kojom se kao još jedan praznik grada uvodi 21. novembar, dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, koji će biti obilježavan kao i 22. april – Dan oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu.

– To je otklanjanje jedne vrste istorijske nepravde koja je napravljena u određenom periodu prema ovom važnom datumu, doživljenom kao prvo nacionalno oslobođenje na ovim prostorima – naglasio je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da svako poskupljenje nepopularno među građanima, ali da se ne smije zanemariti činjenica da će ono biti iskorišteno za unapređenje vodovodne mreže.

– Kao koalicija smo prema gradonačelniku pokrenuli i amandman da se smanji fiksni dio na mjernom mjestu sa 1,50 na 1,20 KM, jer smatramo da je to i najveće opterećenje. Nadam se da će parlament podržati ovu odluku – rekao je Talić.

Član Kluba odbornika Saveza za promjene Saša Lazić rekao je da najavljeno poskupljenje cijene vode predstavlja još jedan udar na kućni budžet građana.

– Trebalo je preduzeti sve moguće mjere da se ovo ne bi dogodilo, kao što su uštede po različitim osnovama – naveo je Lazić.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!