Društvo

RS u zaštitu od poplava u pet godina utrošila 80 miliona KM

Republika Srpska je u posljednjih pet godina utrošila gotovo 80 miliona KM u zaštitu od poplava, pri čemu je izgrađeno ili nadograđeno oko 40 kilometara savskih nasipa, čime je znatno povećana sigurnost građana i njihove imovine u Srpskoj, posebno kada je riječ o rijeci Savi, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odbacuje tvrdnje pojedinih medija da institucije Srpske nisu učinile ništa na zaštiti od poplava, te skreće pažnju na potrebu objektivnog informisanja javnosti o svim činjenicama, a ne na stvaranju atmosfere straha kod građana.

Loading...

“Izvedeni su radovi i na 140 kilometara obodne kanalske mreže, regulisano je oko 50 kilometara vodotoka raznih nivoa, te oko osam kilometara obaloutvrda. Radovi u okviru zaštite od voda u Republici Srpskoj izvode se u šest velikih projekata ukupne vrijednosti 215.947.512 KM, od čega je ugovoreno 124.619.488 KM, a realizovano 79.282.131 KM”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je u okviru najvećeg od tih projekta “Hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj”, za koji je Evropska investicona banka (EIB) obezbijedila kredit od oko 107 miliona KM, do oktobra 2018. godine zaključeno oko 35 ugovora o izvođenju radova, a njihova ukupna vrijednost je oko 93 miliona KM ili oko 87 odsto sredstava ugovorenih kreditom EIB.

Samo u okviru ovog projekta završeno je oko 20 projekata širom Republike Srpske, a, između ostalog, izvedeni su radovi na zaštiti od poplava rijeka Vrbanja, Križevica, Ukrina i Drinjača u opštinama Čelinac, Bratunac, Derventa i Šekovići, te rekonstruisani savski nasipi na području Bijeljine, gdje je rekonstruisan i glavni obodni kanal i regulisan kanal Janjica.

I u opštinama Modriča, Šamac, Srbac, Kozarska Dubica, Novi Grad, Laktaši, Šekovići, te u Gradišci i Prijedoru, izvedeni su radovi na nadogradnji nasipa, sanaciji i čišćenju kanala, a izgrađena su i popravljena dva mosta u opštinama Čelinac i Srbac.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sve podatke o svim projektima u svako vrijeme može dati na uvid medijima i više puta je o svim ulaganjima izvještavalo javnost.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!