Društvo

Na odricanju od pasoša BiH lani zaradila 3,5 miliona KM

Od rata do danas iz knjige državljana ispisano njih čak 84.999

U posljednja dva mjeseca s ispisnicom iz državljanstva BiH iz Ministarstva civilnih poslova BiH, izašlo je ukupno 589 sad već bivših državljana Bosne i Hercegovine. Kako je potvrđeno iz tog ministarstva, u decembru prošle godine državljanstva BiH odreklo se 340, a u januaru ove godine još 249, sad već bivših BiH građana.

Ove brojke pokazuju da se samo za dva mjeseca državljanstva odreklo 589 državljana BiH i da se trend ispisa iz knjige državljana naše zemlje nezaustavljivo nastavlja.

Prvi u regionu

I, dok u našoj zemlji sve ostalo stagnira i nazaduje, nažlost po masovnosti i dinamici odricanja naših građana iz državljanstva prvi smo u regionu. Na primjer, dok se u Hrvatskoj na godišnjem nivou iz državljanstva ispiše tek nekoliko desetina ili stotinjak građana, kod nas je ta cifra odavno izražena u hiljadama.

Tako je u prošloj godini 4.688 državljana BiH uzelo pasoš neke druge zemlje,a od rata do danas iz knjige državljana ispisano ih je čak 84.999!

Najporaznija činjenica je da se u državnom budžetu novac od taksi za odricanje od državljanstva računa kao prihod.

Prošle godine bilo je predviđeno da se od tih taksi u budžet slije 2,2 miliona, ali ta suma premašila je 3,5 miliona maraka.

Iznos takse

Kako se saznaje, i u ovogodišnjem budžetu predviđeno je da taj prihod bude veći od 2,5 miliona KM. Taksu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se našeg državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ.

U tom slučaju plaćaju 200 KM. No, odricanje od BiH državljanstva može biti i skuplje ako zahtjev neko podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna taksa, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.

Najviše mladih

Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče mlađi su od 30 godina. Iako je u većini slučajeva riječ o osobama koje su rođene u inozemstvu, saznajemo da je sve više onih koji su nakon rata otišli iz BiH i odmah dok su stekli pravo na državljanstvo u nekoj od evropskih zemalja , odlučili su uzeti pasoš zemlje u kojoj danas žive. Najviše nekadašnjih državljana BiH postali su , barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi, … U međuvremenu, oni koji su se odlučili za danski pasoš, mogli su zadržati i onaj BiH jer je Danska donijela zakon po kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!