Društvo

“NE MOŽE DA SHVATI ZBOG ČEGA SE OVO DEŠAVA” Otac Slavka kojem zbog autizma ne daju u školu razočaran situacijom

Mnogi već znaju priču o Slavku Mrševiću, tinejdžeru kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na školovanje u Rudom, a on od tada dolazi pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

Loading...

Prošle sedmice Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je objavilo da poništava dan ranije donesenu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, da se Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, vrati u školu.

Tim povodom, Slavko je pisao resornom ministarstvu, a Nenad Mršević, njegov otac, je istakao da mu je teško.

– Sve mu je ovo teško palo, on trenutno se loše osjeća i ne može da shvati zbog čega se ovo dešava – kazao je Nenad.

On je dodao da ne može shvatiti ovu odluku škole.

– Ne mogu, pokušavam ali stvarno ne mogu. Kako shvatiti činjenicu da smo mi u četvrtak dobili obaviještenje od škole da su donijeli odluku da se Slavko vrati u školu. Očekivali smo da krene u školu. U isto vrijeme u ministarstvu je donijeta odluka da se ta odluka poništi. Njegovoj sreći nije bilo kraja kada je prvobitno saznao, ali je njegova sreća trajala nekoliko sati. Vijest nas je duboko pogodila – istakao je Nenad.

On je objasnio kako se do sada odvijalo njegovo obrazovanje.

– Teško je to objasniti, to je gotovo čitav film. Znači Slavko se upisao školske 2015/16 u školu. Prvo polugodište su ga treitrali kao tipično dijete, nije imao prilagođeni plan, ništa mu nisu od zakonskih normi obezbijedili, tretirali su ga kao tipično dijete. Kad su dobili ljekarski nalaz u novembru da je potrebno prilagoditi Slavku plan i program, oni su odlučili, tj. direktor, da Slavka prestanu da ocjenjuju u drugom polugodištu. Mi smo se borili pravnim sredstvima da te odluke osporimo. Dobili smo podršku brojnih institucija da škola krši Slavkova prava, ali su oni ostali neumoljivi i bez pravnog akta su ga izbacili iz škola – smatra Nenad Mršević.

Zatim je dodao da su mu rekli da ne dolazi u školu kada je pošao u drugi razred.

– On je molio ministarstvo da ga pusti u školu ove četiri nedjelje da bude sa svojim drugovima s kojima je išao devet godina u školu. Trenutno nema informacije kakvi su planovi ministarstva, da li će udovoljiti njegovim zahtjevima. Ja se iskreno nadam, veliki broj ljudi nam je pružio podršku i sve više ih se javlja nudeći pomoć. Nadam se da će ministarstvo udovoljiti njegovoj molbi i omogućiti mu da ovaj mjesec dana provede sa svojim drugovima – dodao je Mršević.

Kako je kazao pokušao je da razgovara sa direktorom škole.

– Nudili smo direktoru razne prijedloge da Slavko ide u školu, ali je on tražio načine da to opstruiše. On je jedan od glavnih generatora cijele ove hajke. Mladić koji ima jednu jedinu želju, koja je skromna, a ispada megalomanska. On samo želi da ide u školu. Kad bi mogao da bilo koga zamoli bilo šta, to bi bilo da mu omoguće da provede ovaj mjesec dana sa svojim drugovima – zaključio je otac za N1.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!