Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Evropa skovala plan za potiskivanje dolara

Evropska unija se složila da osnuje grupu koja će se boriti protiv monopola američkog dolara u trgovini naftom, čime će promovisati evro kao valutu trgovine energijom.

Industrijsku grupu će činiti izvršni organi evropskih naftnih i gasnih kompanija, kao što su austrijski OMB, italijanski “Eni”, belgijski “Fluxes” i francuski “Engi”. Prema evropskim medijima, sastanak ovih menadžera će se održati u Evropskoj komisiji u Briselu i biće zatvorenog tipa.

“EU je najveći svjetski uvoznik energije, s godišnjim uvozom od prosječno 300 milijardi evra, prema podacima iz posljednjih pet godina. Oko 85 odsto tog iznosa plaćeno je u dolarima”, navodi EK.

EU namjerava da napravi promjenu na tržištu, gdje učesnici na ovom sastanku razmatraju kako da se fokusiraju na alternative, tj. na korišćenje evra u zamjenu za dolar.

EK je u decembru objavila svoj plan da usvoji prijedlog o međunarodnoj ulozi eura u energetskom sektoru, promičući tako korištenje evra u ovom strateškom sektoru.

“Jačanje međunarodne uloge eura u oblasti energetskih investicija i trgovine će smanjiti rizik od grešaka u ponudama, ali će takođe podstaći autonomiju evropskih preduzeća. Time ćemo doprinijeti sigurnosti snabdijevanja energijom u Uniji “, rekao je Miguel Arias Kanete, evropski komesar za klimu i energiju.

Izvor
indikator.ba
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button