Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Dodik: Izetbegović se drznuo da prekraja granice Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjetio je danas lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Kosmet sastavni dio Srbije i da BiH nije priznala (samoproglašeno) Kosovo, poručivši mu da bi trebalo da se rukovodi tom zvaničnom politikom BiH.
Komentarišući Izetbegovićevu izjavu za Glas Amerike da su Srbija i zvanični Beograd problem za dešavanja na Kosovu i u BiH, Dodik je istakao da, ukoliko se neko bavi politikom i želi da neko poštuje teritorijalni integritet BiH, onda politika BiH treba da bude poštivanje teritorijalnog integriteta Srbije.

– Umjesto da zahvali Srbiji kao zemlji koja drži do stabilnosti u regionu i koja se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, Izetbegović se drznuo da prekraja granice Srbije i da govori o tome šta će Srbija da učini – izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, dodajući da je Izetbegović još jednom iskazao mržnju prema Srbiji i Srbima u cjelini.

Dodik je naveo da nema naznaka da će Srbija priznati Kosovo, kako to mnogi kod Bošnjaka, a pogotovo Izetbegović, priželjkuju.

Prema njegovom mišljenju, Izetbegovićeva izjava ne doprinosi nikakvom razumijevanju i pomirenju, nego vrijeđa svakog Srbina u Republici Srpskoj i BiH, te Srbiju kao državu i Republiku Srpsku.

– Tretirati Srbiju kao glavnog krivca, što Izetbegović čini duže vrijeme, nije ni korektno, ni tačno, a ni istorijski održivo. Neodrživa je i tvrdnja da su Srbi agresori u BiH jer to nije tako – istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglašava da nije politički korektno da se Srbija na ovakav način izaziva i lažno kvalifikuje kao agresor na svojoj teritoriji i kao napadač na BiH, jer to nije tačno.

– Njemu (Izetbegoviću) smeta kada neko kaže da je u BiH bilo 4.000 mudžahedina koji su ratovali na strani Bošnjaka, a agresijom se smatra što je bilo dobrovoljaca iz Srbije koji su pomagali Srbima u BiH. To ne može da istrpi objektivnost – smatra Dodik.
On je odlučno negirao da Srbija modelira šta će da radi Banjaluka.

– Šta će Republika Srpska da učini u budućnosti stvar je naših politika. On ima pravo da o tome promišlja, ali nema pravo da na tu temu vrijeđa. Banjaluka u političkom smislu nije eksponent Beograda, nego njegov partner – pojasnio je Dodik.

On je poručio da niko ne može da povuče nikakvu – ni gvozdenu, ni vizuelnu, ni verbalnu granicu na Drini, jer ona ne postoji.

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je da Srbi u BiH ne doživljavaju pitanja u Srbija kao svoja, pa i Kosovo.

– Kosovo kao emotivno, nacionalno, narodno i istorijsko pitanje kod Srba nije samo pitanje uređenja države, nego i pitanje kolijevke srpske nacionalne kulture i nacionalnog bića. Mi Srbi koji živimo van Srbije sasvim relevantno imamo pravo da učestvujemo u svakoj ocjeni o tome na koji način može i treba da bude rješavano to pitanje u budućnosti – ukazao je Dodik.

On upozorava da Izetbegović ovakvim izjavama dovodi u pitanje svaki aranžman koji se pokušava uraditi da bi funkcionisao sistem, kao što je formiranje vlasti.

– Bilo bi bolje da se okrenemo formiranju vlasti u BiH, ali je očigledno da to Izetbegović ne želi – konstatovao je Dodik.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button