Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

SM donio odluku o privremenom finansiranju drugog tromjesečja

Savjet ministara u tehničkom mandatu danas je donio odluku o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za period april-juni, u iznosu 237.500.000 KM.

Finansiranje višegodišnjih projekata, koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena, biće nastavljeno iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, odnosno osigurana namjenskim donacijama, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Donošenjem odgovarajućih odluka i zaključaka Savjet ministara u tehničkom mandatu nastavio je pripreme za održavanje godišnjeg sastanka guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, najvećeg skupa ove vrste ikada organizovanog u BiH.

Osim godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a, biće održan biznis forum i sastanak donatora.

To bi trebalo da bude velika investiciona konferencija u Sarajevu od 7. do 9. maja, s fokusom na povezivanje ekonomija za snažniji rast BiH.

Procjenjuje se da će na konferenciji učestvovati oko 3.500 gostiju, odnosno oko 2.000 visokih zvaničnika, guvernera i diplomata i 1.500 predstavnika biznis zajednice iz 82 zemlje.

Prema prvim procjenama, EBRD u razvoj u naredne četiri godine planira da plasira više od 300 miliona evra u razvoj ekonomije BiH.

Usvojena je i Analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH za prošlu godinu, u kojoj se navodi da su glavne karakteristike bile povećanje ukupne razmjene i rast izvoza.

Ukupna robna razmjena BiH u 2018. godine iznosila je 31,17 milijardi KM, od čega je 11,9 milijardi KM bio izvoz, a 19,27 milijardi KM uvoz, te je zabilježen spoljnotrgovinski deficit od 7,37 milijardi KM.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program rada Savjeta ministara za ovu godinu koji je fokusiran na realizaciju četiri prioriteta: evropske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i međunarodna saradnja.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button