Banjaluka

Radojičić: Zajmom iz gradskog budžeta omogućiti poslovanje ZIBL-a

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je Privredno društvo “Zavod za izgradnju Banjaluka” jedan od lokalnih gubitaša koji ima ozbiljnih dugogodišnjih problema u poslovanju i da bi odobravanje zajma od 500.000 KM iz gradske kase omogućilo njegovo tekuće poslovanje.

Radojičić je u pauzi sjednice Skupštine grada Banjaluka rekao da je grad većinski vlasnik Privrednog društva “Zavod za izgradnju” jer posjeduje 67,12 odsto akcija, dodavši da je zajam obezbijeđen hipotekarno, odnosno imovinom ZIBL-a.

Loading...

– Firma ima ozbiljnih dugogodišnjih problema u poslovanju, dijelom i zato što je svojevremeno izvršena privatizacija. Da je nije bilo, bilo bi sigurno drugačije i ovo je jedan od koraka u kojem grad odobrava zajam `Zavodu` da bi omogućio tekuće poslovanje, da izađe iz blokade računa kako bi mogao da sklopi ugovore za ovu godinu i da smanji troškove radne snage – naveo je Radojičić.

On je istakao da je cilj da ZIBL ostane kao jedna mala firma, podsjećajući da je nekada bio ogroman gradski subjekat i da se vrlo sporo ili nikako transformisao, te da ga grad sad pokušava sanirati i postaviti u minimalnom obliku koji će imati pozitivno tekuće poslovanje.

– Željeli bismo da do kraja mandata očistimo dugove – dodao je Radojičić.

On je naveo da ZIBL stare dugove može sanirati isključivo prodajom dijela svoje imovine i da iz tekućeg poslovanja to ne može riješiti.

– S obzirom na to da je riječ o imovini velike vrijednosti sa kojom ZIBL raspolaže, prije svega zgrada za koju je zainteresovano komunalno preduzeće `Vodovod`, koje treba da se seli iz baraka na Bulevaru, to se može riješiti u opštem interesu, tako da imamo dva lokalna subjekta koji bi riješili svoje probleme – rekao je Radojičić.

On je napomenuo da problem predstavlja nesaglasnog malog akcionara za sprovođenje tog plana. – Nemamo saglasnost malih akcionara, onda je sve puno otežano u tom procesu – rekao je Radojičić.

On je naglasio da je cilj i da se stari dugovi ZIBL-a saniraju iz dijela nekretnina čiji je vlasnik ta firma i da se, sa znatno smanjenim brojem radnika, fokusira na određene polsove kao što su obračun komunalne naknade, poslovi zajednice etažnih vlasnika i smanjen obim projektovanja tehničkog nadzora da uđe u pozitivno tekuće poslovanje.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da se zajmom ZIBL pokušava restruktuisati, kako bi bilo aktivno na samom tržištu kapitala s jedne strane, a sa druge strane, da radi one poslove za koje je prvobitno i osnovan.

– Grad mora stati iza svojih preduzeća i ući u proces transformacije, ne samo ZIBL-a, već i `Akvane` i `Radničkog univerziteta` i svih onih javnih ustanova koje u ovom trenutku imaju finansijskih poteškoća – naveo je Talić.

Odbornik SDS-a Aleksandar Petković smatra da je ZIBL kompleksan problem deceniju i više, te da bi davanje zajma bilo samo prelazno riješenje.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!