Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Roditelji u strahu: Preminula beba zbog morbila, iz bolnice ćute

Nekoliko mjeseci stara beba preminula je na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od morbila (ospica), kazala je za “Avaz” jedna od majki koja je bebu vodila na kontrolni pregled.

“Tu informaciju ne možemo ni potvrditi ni demantirati”, kazali su nam s Klinike.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS te iz Federalnog zavoda tvrde da im nikakva prijava o smrti bebe zbog morbila nije stigla.

Još zaraženih

No, saznajemo da ova beba nije jedina koja se zbog morbila liječila na Pedijatriji. Hospitalizirano je još beba. Podsjećamo, našoj redakciji javili su se zabrinuti roditelji čija su djeca bila smještena na Klinici na Jezeru, tvrdeći da se među njihovom djecom nalazi dijete koje ima morbile te da je njegovo stanje veoma loše.

Salko Ramić, čije je dijete zbog problema sa plućima bilo smješteno na ovoj klinici, ispričao je da među bebama ima mališana zaraženih morbilama te da nisu odvojeni od druge djece iako je riječ o prenosivoj bolesti.

“Bio sam zaprepašten kad sam vidio dijete koje je oboljelo od morbila. Jedva diše, oči crvene, tijelo mu se ne vidi od osipa. Nije odvojeno od druge djece bez obzira na upozorenja i od jedne doktorice”, ispričao nam je 4. marta Ramić.

Tragom ove informacije, kontaktirali smo Zavod za javno zdravstvo KS, odakle nam je potvrđeno da je u KS povećan broj oboljelih od morbila. Potvrđeno je da je, zbog “malog procenta” vakcinisanja, broj oboljelih u Kantonu Sarajevo u prva dva mjeseca dosegao cifru od 38. No, jučerašnji podaci pokazuju da je broj oboljelih od morbila znatno porastao te da je zaraženo 65 osoba, od čega veliki broj djece.

Alarmirali su građane da je broj vakcinisane djece opao ispod 50 posto, iako bi, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, taj broj trebao biti 95 posto.

Endemski prijenos

Bosna i Hercegovina je, kako su kazali iz Zavoda, zemlja s endemskim prijenosom ospica, odnosno sa mogućnosti stalnog prijenosa zaraze.

Bolest se manifestira općom slabošću, groznicom, pojavom osipa po licu i tijelu.

Epidemija 2014/2015. 

U Federaciji je 2014. zabilježena epidemija morbila, koja se protezala i naredne godine.

Tada su registrirana 5.103 slučaja oboljelih u Federaciji BiH i skoro 10.000 oboljelih u BiH.

FAKTI

– Inkubacija kod morbila traje 10 do 11 dana

– Nema nikakvih simptoma

– U posljednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan

– Komplikacije se mogu spriječiti vakcinacijom djece od godinu starosti

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button