Privreda

Sindikati Željeznica: Pronaći obostrano najbolje rješenje u vezi sa prevozom rude

Predstavnici osam sindikalnih organizacija pri “Željeznicama Republike Srpske” /ŽRS/ ocijenili su da bi uprave “Željeznica” i kompanije “Arselor Mital” iz Prijedora, kao dugoročni partneri, trebalo da zajedno pronađu obostrano najbolje rješenje oko povećanja cijene prevoza rude na relaciji Omarska-Zenica, isključujući nekorektnosti i političku manipulaciju.

Loading...

“Smatramo da je povećanje cijene prevoza rude opravdano, jer cijene prevoza nisu povećavane još od 2014. godine, dok je u istom periodu više puta došlo do povećanja cijene energenata /nafte/, povećani su troškovi radne snage, a najavljeno je i povećanje cijene električne energije. Za sve to vrijeme plate zaposlenih na željeznici nisu povećavane”, navodi se u zajedničkom saopštenju sindikalnih organizacija ŽRS-a. 

Sindikati su izrazili zabrinutost za egzistenciju zaposlenih na ŽRS-u kao i egzistenciju njihovih porodica, a na osnovu aktuelnih razgovora uprava ŽRS-a i “Arselor Mitala” iz Prijedora o povećanju cijene prevoza rude na relaciji Omarska-Zenica. 

U saopštenju se navodi da plate u “Željeznicama” nisu povećavane još od 2007. godine, s tim da je prosječna plata zaposlenih manja od plata u drugim preduzećima u javnom, ali i privatnom sektoru kao što je “Arselor Mital”. 

“Sindikati ne žele da budu dio političkih nekorektnosti i manipulacija i ne želimo da se bavimo poslovnom politikom preduzeća, ali imamo potrebu da iznesemo svoje mišljenje i stav po pitanju ovakvih tema kojima se dovodi u pitanje egzistencija zaposlenih kao i samo funkcionisanje `Željeznica Republike Srpske`”, navodi se u saopštenju. 

Iz sindikata poručuju da ništa manji značaj nemaju radnici ŽRS-a od radnika “Arselor Mitala” i da razumiju njihove zahtjeve, ali poručuju da i oni treba da razumiju zahtjeve radnika ŽRS-a. 

U okviru ŽRS-a djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske. 

Proizvodnja rude u Omarskoj bila je od početka marta obustavljena zbog, kako su naveli iz kompanije “Arselor Mital”, neuspjeha u pregovorima sa ŽRS-om o cijeni transporta i količini rude koja se planira prevoziti od Prijedora do Zenice. 

Prijedorskom željeznom rudom snabdijeva se Željezara u Zenici. 

Većinski vlasnik rudnika u Omarskoj i Željezare u Zenici je kompanija “Arselor Mital”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!