Privreda

Ministarstvo poljoprivrede RS tuženo za 41,5 miliona KM

Protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na kraju prošle godine vodilo se 75 sudskih sporova teških najmanje 41,5 miliona KM i to bez zateznih kamata, otkrila je Glavna služba za reviziju RS.

Najznačajnije sporove protiv ministarstva vode koncesionari sa kojima su raskinuti ugovori, a milionski sporovi pokrenuti su i zbog neisplaćivanja naknade štete nastale u poplavama.

– Na osnovu informacija iz pravne službe na kraju 2017. godine protiv Ministarstva se vodi 112 sudskih sporova od čega je 35 riješeno, dok je 75 sporova u najmanjem iznosu od 41,5 miliona KM, bez efekata zateznih kamata i sudskih troškova, u toku. Najveći iznosi odnose se na sporove po osnovu naknada za tuizgubljenu dobit zbog raskida ugovora o koncesiji i to 28,97 miliona KM i naknade štete u poplavama u iznosu od 8,7 miliona KM, navedeno je u revizorskom izvještaju ministarstva koje je dobilo mišljenje sa rezervom. 

Revizori su otkrili i da se ministarstvo kao tužilac pojavljuje u 88 sudskih sporova, od čega se 29 odnosi na sporove za naplatu potraživanja po osnovu kredita datih pravnim i fizičkim licima iz sredstava „Fonda Partner“, dok se 59 sporova vodi protiv pravnih i fizičkih lica za naplatu potraživanja po osnovu zakupa poljoprivrednog zemljišta. Veći dio sporova u vezi sa potraživanjima iz „Fonda Partner“ je okončan.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nisu odgovorili na pitanja koje firme vode najveće sporove protiv njih, samo su naveli da ih u svim sporovima zastupa Pravobranilaštvo RS te da na osnovu dosadašnjih presuda očekuju da će se i ovi postupci završiti u njihovu korist.

Među zamjerkama zbog kojih su revizori dali mišljenje sa rezervom navedeno je da ministarstvo nije u potpunosti poštovalo nekoliko zakona. 

– Zbog povećanog obima posla primljeno je petnaest izvršilaca na određeno vrijeme od kojih su sa nekima ugovori zaključivani na period duži od šest mjeseci što nije u skladu sa zakonom. Za dva izvršioca isplaćena je naknada za posebne rezultate u radu u iznosu većem od visine jedne prosječne plate ostvarene u prethodnom mjesecu prije dodjeljivanja nagrade što nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u organima uprave RS, navedeno je, između ostalog, u revizorskom izvještaju.

(capital.ba)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!