Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Jaja iz BiH teško do evropskih tava

BANJALUKA – Put do dobijanja dozvole za izvoz jaja iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije će biti dug i potrajaće jer nisu ispunjeni uslovi koje je postavila Evropska komisija.

Malo ko u zemlji može da pretpostavi kada će do toga doći, a živinari se nadaju kako će do kraja godine biti odobren izvoz bar za jaja namijenjena industrijskoj preradi. O izvozu konzumnih zasad i ne razmišljaju.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara, čije koke na godišnjem nivou snesu oko 70 miliona jaja, kaže kako zemlju čeka još niz poslova koji se moraju završiti.

“Prije svega, tu mislim na nacionalni program kontrole salmonele koji nikad nije odobren, jer nema adekvatne saradnje između entitetskih ministarstava poljoprivrede, Kancelarije za veterinarstvo i Brčko distrikta. Naime, mi u BiH nemamo pune i kvalitetne informacije o kontroli salmonele na svim jatima koka nosilja unutar BiH, a na čemu insistira Evropska komisija. Tek kad sve te procedure i poslove uradimo i to prijavimo u Brisel, možemo očekivati dolazak evropskih inspektora u kontrolu, a to će sve potrajati”, kaže Miličić.

Dodaje kako se mora puno raditi na sinhronizaciji institucija koje su u ovom lancu. Kako tvrdi, pretjerane saradnje do sada nije bilo.

“Što se nas tiče, mi smo kao preduzeće ispunili sve procedure i možemo dokazati da ispunjavamo uslove, ali nije sve do nas. Iniciraćemo sastanak na koji ćemo pokušati dovesti sve nadležne u ovom slučaju, gdje ćemo pokušati poredati stvari koje se moraju urediti, kao i utvrditi ko je za to nadležan”, zaključio je Miličić.

Sa druge strane, u Kancelariji za veterinarstvo Bosne i Hercegovine kažu kako rade punom parom kako bi se ispunili svi uslovi koje Evropa traži.

Ljubomir Kalaba, direktor ove kancelarije, kaže kako su program kontrole salmonele kod žive peradi svih proizvodnih kategorija uputili Evropskoj komisiji na odobravanje.

“Prije odobravanja, Evropska komisija nam je dostavila određene preporuke i zahtjeve koji se odnose na navedeni program, a Kancelarija u saradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i ovlaštenim dijagnostičkim laboratorijama, radi na implementaciji navedenog programa u skladu s traženim preporukama. Kancelarija za veterinarstvo BiH je opredijeljena da uloži maksimalan napor da se sve aktivnosti koje su u našoj nadležnosti završe u što kraćem roku. Međutim, u ovom trenutku je teško dati procjenu o periodu kada se može očekivati odobrenje, s obzirom na veliki broj procedura koje je potrebno ispoštovati, a koje u velikom dijelu ne zavise samo od nas i na koje ne možemo uticati”, kaže Kalaba.

Inače, BiH je nedavno stavljena na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, dok konzumna jaja trenutno plasira na tržište zemalja CEFTA, a najviše u Srbiju i Crnu Goru.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button