Privreda

Radmanović: Cilj regionalni turistički proizvod za treća tržišta

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Budvi da dodatno uvezivanje članica Јadransko-jonske inicijative, te korištenje prednosti regiona za jačanje kulturnih veza i stvaranje regionalnog turističkog proizvoda za treća tržišta treba da bude strateški cilj ove regionalne inicijative.

U obraćanju na 16. konferenciji predsjednika parlamenata Јadransko-jonske inicijative koja je, u organizaciji Skupštine Crne Gore počela u Budvi, Radmanović je ocijenio da su, zahvaljujući i ovakvim regionalnim inicijativama, granice sve manja prepreka stanovništvu koje se dobro razumije i pripada istom i sličnom kulturno-istorijskom okviru.

Loading...

Radmanović je istakao da turizam predstavlja jedan od najbrže rastućih privrednih sektora u BiH i da se BiH nalazi u vrhu zemalja u svijetu po porastu broja turista na godišnjem nivou.

On je rekao da su napore turističkih radnika u BiH propoznali i u Međunarodnom olimpijskom komitetu, dodjeljujući Sarajevu i Istočnom Sarajevu organizaciju nedavno uspješno završenog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, na kome je učestvovalo više od hiljadu sportista iz 50 zemalja Evrope, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Naglašavajući da kroz Јadransko-jonsku inicijativu i Berlinski proces treba nastaviti sa snažnim uvezivanjem zemalja Balkana, kao neodvojivog dijela Evrope, sa državama EU, Radmanović je poručio da to treba činiti realizacijom Strategije EU za Јadransko-jonsku regiju /EUSAIR/, kao i realizacijom projekata koji znače bolje privredno i infrastrukturno povezivanje zemalja regiona, što jeste jedan od ključnih preduslova za održivi razvoj turizma.

Najviši zvaničnici parlamenata BiH, Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije diskutuju o turizmu i kulturi kao zajedničkim odrednicama, prednostima i strateškom opredjeljenju država članica Јadransko-jonske inicijative.

Nakon pozdravnih riječi koje su učesnicima konferencije, u ime domaćina, uputili predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marović, te uvodnih izlaganja potpredsjednika Skupštine Crne Gore Gencija Nimanbegua i resornih ministara u Vladi Crne Gore, o centralnoj temi konferencije govorio je Radmanović.

U nastavku skupa učesnici će razgovarati i o uvezivanju parlamentarnih tijela koja, kako su organizatori istakli, predstavljaju značajan resurs jačanja saradnje u prioritetnim oblastima za države Јadransko-jonske inicijative.

Očekuje se da će učesnici 16. konferencije predsjednika parlamenata članica Јadransko-jonske inicijative danas popodne usvojiti i zajedničku izjavu u kojoj će naglasiti važnost nastavka saradnje parlamenata regiona za realizaciju projekata podrške integraciji država Balkana u EU, te pozvati evropske institucije da ojačaju političku i finansijsku podršku sprovođenju projekata iz EUSAIR-a.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!