Kultura

U Srpcu promovisan zbornik “Sava Mrkalj, pjesnik i filolog”

Promocija zbornika “Sava Mrkalj, pjesnik i filolog” održana je u ponedjeljak naveče u holu Doma kulture u Srpcu.

Loading...

Posjetioce je, u ime Centra za kulturu i sport, pozdravio stručni saradnik za kulturu Stevan Umljenović, a o knjizi su govorili predsjednik Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava” Banjaluka Dragan Krošnjar i priređivač Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Profesor Pevulja kaže da je zbornik nastao povodom 235 godina od rođenja i 185 godina od smrti Save Mrkalja, sa željom da se na jednom mjestu objedine podaci o njegovom životu i detaljno predstavi njegov rad.

U knjizi su se našli najbolji radovi koji su nastali u vremenskom intervalu od 150 godina, a koje su napisali najznačajniji proučavaoci Savinog djela, književni istoričari i lingvisti, te 12 Mrkaljevih originalnih pjesama.

Ovom prilikom, Pevulja je pomenuo i trenutno stanje srpskog jezika, istakavši da situacija nije na zavidnom nivou, ali da vjeruje da će narod uvidjeti značaj jezika i neraskidivu vezu koju ima sa narodom koji ga govori. On dodaje da je srpski jezik stoički podnio velika iskušenja, te da vjeruje da će tako biti i sada.

Dragan Krošnjar je govorio o zborniku i značaju očuvanja jezika i kulture kao identiteta naroda, što je i cilj Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava”. Krošnjar je izjavio da će ove godine biti završen jedan od većih projekata na kojem se radi već pet godina, a riječ je o dokumentarnom filmu “Kordun-zemlja bez ljudi”, koji gledaoce vraća 500 godina unazad i prikazuje život i stradanje Srba graničara, Krajišnika kroz istoriju.

Ljubitelji književnosti su imali priliku da pogledaju i izložbu “Sava Mrkalj-dva veka duga”, prenio je Radio Srbac.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!