Privreda

Poslodavci: Tek plata od 1200 – 1300 maraka bi zaustavila odlazak stanovništva

Predsjednik Srpske Milorad Dodik najavio je da bi rukovodstvo Srpske trebalo da razmotri mogućnost da prosječna plata bude povećana na 1000 maraka. Poslodavci saglasni, ali poručuju da moraju postojati određeni ustupci kao što je smanjenje poreskog opterećenja na rad.

Prosječna plata već naredne godine biće 1000 maraka, obećao je Milorad Dodik. To bi u prosjeku značilo povećanje od 120 maraka i ostaje samo da se pronađu resursi, poručio je Dodik.

Povećanje plata je neminovnost, ali za kompletnu efikasnost potrebno je da zajedno sarađuju Vlada i poslodavci, poručuju iz Unije poslodavaca.

Loading...

“Dio sredstava bi po nekim obećanjima trebala Vlada da obezbjedi kroz smanjenje poreza i doprinosa, a dio poslodavci. Međutim, podaci kažu da plate rastu iz dana u dan, ali sa platama rastu i cijene. Mislim da će iduća godina biti vrlo kritična i ne bi me iznenadilo da bude i veća od tih 1000 maraka”, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Većina ekonomista odbija da komentariše, kako su rekli, nesuvisle izjave Milorada Dodika. Kažu da će tek kad se ostvari obećanje, imati komentar.

Ni u Sindikatu nisu optimistični po pitanju obećanja odlazećeg predsjednika. To će se, kažu, moći provesti kod korisnika budžeta i u javnim preduzećima. Problem će biti povećanje plata u privredi.

“U nisko akumulativnim granama kao što je tekstil, obuća, trgovina, ugostiteljstvo, građevinarstvo bojim se da se tu neće moći obezbjediti prosječna plata od 1000 maraka”, kaže Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva.

Poslodavci poručuju da se mora raditi na tome da prosječne plate budu i više od hiljadu maraka da bi se spriječio masovan odlazak građana Republike Srpske u inostranstvo.

“Po našim procjenama tek plata od 1200 – 1300 maraka bi zaustavila odlazak stanovništva, ali to nije lako obezbjediti”, jasan je Trivić.

Stručnjaci poručuju da povećanje plata mora biti zasnovano na realnim osnovama i da to bude rezultat rada, a ne skup nečijih želja. Gubitak novca u budžetu može i mora se nadoknaditi borbom protiv sive ekonomije i samo pod tim uslovima radnici u Srpskoj mogu očekivati povećanje prosječne plate na 1000 maraka i više.

Izvor
BN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!