Banjaluka

Strategija razvoja grada za desetogodišnji period

Skupština Grada Banja Luka usvojila je novu Strategiju razvoja Banje Luke u periodu 2018-2027. godine.

Ovaj ključni strateško-planski dokument usmjeravaće i podsticati budući rast i razvoj grada sa ciljem ostvarivanja vizije razvoja – Banja Luka kao glavni grad, regionalni centar i moderan evropski grad, te sredina sa povoljnim ambijentom za poslovanje, grad savremenih tehnologija i zelenila. Grad sa perspektivom razvoja, grad aktivnih građana, ekonomski razvijen, infrastrukturno i komunalno povezan iznutra i izvana, sa bogatim kulturnim, sportskim i turističkim sadržajima, ugodan za život, sa zdravom i zaštićenom životnom sredinom.

Loading...

Novom Strategijom razvoja definisana su četiri strateška cilja. Prvim ciljem – grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, želi se unaprijediti poslovno okruženje, sa jakom i konkurentnom privredom i rastom domaćih i stranih investicija. Drugi cilj je grad učiniti modernom, urbanom sredinom, zasnovanom na konceptu „pametnih gradova“. Treći strateški cilj i koncept „zelenog grada“ podrazumjevaju ekološki održiv, komunalno opremljen, energetski efikasan i bezbjedan grad, dok je četvrti strateški cilj – Banja Luka kao prepoznatljiv regionalni, obrazovni, zdravstevni, kulturni, sportski i centar unapređene socijalne inkluzije.

– Nova Strategija razvoja Grada pripremana je godinu dana i izrađena u skladu sa metodologijom za integrisano planiranje lokalnog razvoja (MiPRO). U izradi ovog dokumenta učestvovalo je mnogo socio-ekonomskih aktera, ključnih za razvoj grada. Tokom procesa izrade strategije, formirano je i Partnerstvo za razvoj grada, u vidu participativnog mehanizma zajednice u upravljanju lokalnim razvojem. Partnerstvo za razvoj broji preko stotinu predstavnika javnog sektora, privrede i sektora civilnog društva koji će nastaviti saradnju sa Gradom i kroz proces realizacije, praćenja i ažuriranja Strategije razvoja – kažu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj.

Usvajanjem nove Strategije razvoja Grada kreirana je osnova za unapređenje sistema strateškog planiranja u Gradskoj upravi, te stvaranje efikasnog sistema za praćenje i vrednovanje njene implementacije u funkciji strateškog upravljanja razvojem u narednom periodu.

Strategijom razvoja je utvrđeno 207 projekata i mjera sa procijenjenom vrijednošću od oko 338 miliona KM koja se planiraju obezbijediti iz budžetskih sredstava, ali i iz eksternih izvora, posebno kroz saradnju sa republičkim nivoom vlasti, donatorima i privatnim sektorom.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!