Magazin

Boravak u parku vas čini srećnijim i zadovoljnijim

Samo dvadeset minuta dnevno provedenih u gradskom parku doprinosi većem osjećaju sreće i zadovoljstva, a pritom ne mora ni da se vježba, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Loading...

Studija koja je sprovedena upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da “urone” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora. Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birminghemu objavljeni su u časopisu International Journal of Environmental Health Research.

“Posjetioci parka obuhvaćeni istraživanjem izjavili su da se poslije boravka u prirodi mnogo bolje osjećaju i fizički i mentalno”, rekao je vođa studije dr Hon K. Juen, dodavši da su on i njegove kolege ustanovili da nivo tjelesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bio povezan sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti. To znači da i osobe koje nisu u stanju da se bave ni najblažim oblikom rekreacije zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Ovo istraživanje navelo je naučnike na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

Loše je to što gradske vlasti i investitori sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamjenjuju stambenim i poslovnim zgradama.

(Novosti.rs)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!