Privreda

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA Prijeti novo poskupljenje benzina u BiH

Cijena nafte na svjetskom tržištu ponovo je porasla, a novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini. Benzin je već prošle sedmice poskupio u Hrvatskoj i košta 10,10 kuna po litru, odnosno 2,61 KM. Prosječna cijena benzina u BiH iznosi 2,20 KM.

Loading...

Iako je u Hrvatskoj istovremeno pojeftinio dizel, koji trenutno košta 9,82 kune, odnosno 2,53 KM, u BiH nisu zabilježena nikakva pojeftinjenja.

Udar na kompanije

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kazao je da je realno očekivati i da će cijene benzina u BiH uskoro porasti.

– S obzirom na to da dobrim dijelom zavisimo od uvoza nafte i naftnih derivata iz Hrvatske i zemalja u okruženju, jer rafinerija u Brodu ne radi, očekuje se poskupljenje. Čim dođe do bilo kakvog poskupljenja u zemljama okruženja, to se odrazi i na bh. tržište – pojašnjava Grbić za Avaz.

Prema njegovim riječima, svako naredno poskupljenje veliki je udar na kompanije iz BiH koje se bave prevozom ljudi i robe.

– Cijena nafte uglavnom se kreće od 2,24 do 2,47 KM, u zavisnosti od pumpi. To je još preskupo. Visoka je to cijena za naše tržište i naše uslove rada. Svako novo poskupljenje sve je više pogubno za prevoznike. Tvrdim da je cijena benzina i dizela iznad 1,60 KM previsoka – dodao je Grbić.

Zaokruživanje cijena

U Udruženju prometnika naftnih prerađevina FBiH podsjetili su da ovo udruženje nema ingerencije za formiranje cijena. Takođe, dodali su i da je najveći problem, kada je riječ o Federaciji BiH, zaokruživanje cijena na pet feninga, pa je gorivo još skuplje.

Cijena autoplina nepromijenjena

Osim dizela, u Hrvatskoj je pojeftinio i autoplin. Međutim, kao i u slučaju dizela, cijena ovog energenta u BiH nije se mijenjala.

Tako građani BiH od početka godine plin plaćaju u prosjeku oko 1,20 KM.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!