Društvo

PROJEKAT ZA ENERGETSKU EFIKASNOST Izolacija, fasade i nova stolarija na još 150 škola i bolnica

Od ukupno 17,3 miliona dolara iz Zelenog klimatskog fonda polovina će pripasti Republici Srpskoj, potvrđeno je u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Loading...

– Zahvaljujući tom projektu uskoro će još 150 javnih objekata u RS, uglavnom škole i zdravstvenih ustanova, dobiti nove fasade, izolaciju, krovove i sisteme za grijanje – kaže direktor ovog Fonda Srđan Todorović.

Dodaje da svaki donator, pa i Globalni fond, traži da se za projekte ove vrste obezbijedi i dio sredstva iz vlastitih izvora, uglavnom kroz takse kojima se destimulišu zagađivači.

Cilj Zelenog klimatskog fonda, koji je globalni fond za finansiranje mjera za prilagođavanja na klimatske promjene, jeste da se smanji zagađenje, a poveća energetska efikasnot, između ostalog i kroz uštede energije za grijanje.

– Uz građevinske radove kojima se sprečava rasipanje energije i štedi na grijanju, stimuliše se i grijanje na pelet, sječku i druge obnovljive izvore energije – pojašnjava Todorović.

Ipak, ovo je, navode u Fondu za zaštitu životne sredine RS, tek početak priče, jer je stanje u ovoj oblasti katastrofalno.

– Više od 800 javnih objekata u Srpskoj je u takvom stanju da im je hitno potrebna energetska obnova, a do sada je taj posao urađen samo na 35 objekata: tri objekta su obnovljena i “utopljena” kroz projekt Fonda za zaštitu životne sredine i švedske razvojne agencije SIDA, a 32 kroz projekat Vlade RS, finansiran iz kredita Svjetske banke – kaže Todorović.

Dodaje da je i veliki broj građana i zajednica etažnih vlasnika u Srpskoj zainteresovan da, uz pomoć subvencija, obnovi fasade i stolariju i uvede nove sisteme grijanja u svojim kućama i u stambenim zgradama, tvrde u Fondu za životnu sredinu RS, ali ne preciziraju kada bi građani mogli dobiti priliku za takve subvencije.

Novac iz slamarice

Većina vlasnika stanova i kuća u RS objeručke bi prihvatili da obnove fasade i stolariju, ukoliko bi od države dobili subvenciju u iznosu od jedne trećine od ukupnih ulaganja, pokazala je anketa koju je proveo Fond za životnu sredinu.

– Osim uštede na grijanju do čak 70 odsto, bila bi to i odlična prilika za porast investicija, odnosno ulaganje novca koji su “iz slamarica” u odnovnu kuća i stanova – kaže Srđan Todorović.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!