Društvo

Banjalučki srednjoškolci donijeli dva zlata

Učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole iz Banjaluke, smjer turistički tehničari i konobari ugostiteljski tehničari, donijeli su dva zlatna priznanja sa međunarodnog takmičenja "Gatus" održanog u Beogradu.

Na ovom takmičenju učestvovalo je 12 ugostiteljsko-turističkih škola sa više od 100 učenika i profesora iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore.

Oni su se takmičili u disciplinama svečani ručak – banket i flambiranje poslastice i turistički trodnevni aranžman na temu “Tragom poznate ličnosti moga kraja”. U okviru ove druge discipline morali su da govore o kulturnom nasljeđu svog kraja.

Loading...

Aleksandar Kondić, Nemanja Mitrović i Zdravko Miletić kući su se vratili sa zlatnim priznanjem za najbolje spremljeni svečani ručak – banket, odnosno svečani ručak – banket i flambiranje poslastice.

Mario Piljagić, nastavnik praktične nastave, kazao je da je takmičenje bilo zahtjevno jer su učenici morali sve teoretski dobro da poznaju pred gostima.

“Učenici koji su postavljali sto morali su da odaberu pravilno vino koje će služiti uz hladno predjelo pa do deserta, te da objasne gostima zašto su odlučili izabrati baš tu vrstu vina ili zašto se ta vrsta vina poslužuje, ali i da pozanju kojim se priborom koje jelo jede”, istakao je Piljagić, koji je zahvalio brojnim sponzorima koji su im omogućili da odu na to takmičenje.

Učenik Aleksandar Kondić kazao je da je na takmičenju naučio mnogo i upoznao mnogo ljudi.

“Ovo mi je prvo veliko takmičenje, ali nije bilo toliko zahtjevno. Priznanje mnogo znači za mene i moju struku”, kazao je Aleksandar.

Željka Mikanović, nastavnica turizmologije, sa ovog takmičenja donijela je drugo zlatno priznanje zajedno s učenicama Milicom Kos, Sanjom Švrakom i Bogdanom Koropkin.

Bogdana Koropkin je rekla da se iz Beograda vratila s najljepšim uspomenama.

“Nismo se dvoumile u vezi s izborom teme. Odmah smo se opredijelile za našeg velikog književnika Petra Kočića. Ispričale smo šta smo znale o njemu i njegovom književnom djelu, ali i o zmijanjskom vezu i o kulturi Banjaluke i okoline. Bilo je lako odabrati koju ćemo temu, ali nije bilo lako iznijeti u 14 minuta tako veliku cjelinu”, ispričala je Bogdana.

Maja Vuleta, zamjenica direktora Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, kazala je da je škola ponosna na učenike i profesore koji neumorno rade s njima.

“Najbolji pokazatelj rada profesora s učenicima, ali i koliko su i djeca zainteresovana za poziv za koji se obrazuju, su i konstantna priznanja koja donose sa međunarodnih takmičenja”, istakla je Vuleta.

Prema njenim riječima, osnovni ciljevi tog takmičenja su podsticanje i razvoj saradnje škola kroz različite aktivnosti, od razmjene primjera dobre prakse do promovisanja turizma i ugostiteljstva, te stvaranja povoljnih okolnosti na profesionalnom razvoju učenika.

Ovo takmičenje je održano od 27. do 30. septembra u beogradskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi i školskoj radionici hotela “Palas” u Beogradu.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!