Politika

Cvijanovićka: Sankcije poslodavcima koji ne povećaju plate radnicima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da su propisane i predviđene određene sankcije za poslodavce koji uvećanje plata, eventualno, ne bi izvršavali.

Naime, Narodna skupština Srpske usvojila je u julu, po hitnom postupku, set zakona čije izmjene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Srpskoj.

Cvijanovićka je rekla da će se kontrola vršiti na više načina, pa i prilikom podnošenja poreske prijave.

“Te će stvari biti vrlo jasne i vidljive, a svi naši radnici, ukoliko uoče bilo kakav nedostatak ili budu izuzeti iz ovog, imaju sagovornika u Vladi i institucijama poput Inspektorata da se preduzmu konkretne aktivnosti na tom planu”, navela je premijer Srpske.

Dodala je da postoji garancija da će biti uvećane plate radnika u realnom sektoru Srpske, jer je prošlog mjeseca u Narodnoj skupštini usvojen set zakona kojima se to obezbjeđuje.

Cvijanovićka je ocijenila da je Vlada sa poslodavcima postigla dobar sporazum, te da su oni zainteresovani da plate rastu.

“Ovo je nešto što njima omogućava da obezbijede povećanje plata, a da oni nisu na šteti. Dakle, sredstva koja bi uplaćivali u budžet ići će za plate radnika i Vlada će biti apsolutno netolerantna prema bilo kome /poslodavcu/ ko izigra jedan ovakav dogovor. Uostalom, to nije samo stvar izigravanja, već on mora da snosi sankcije”, poručila je Cvijanovićka.

Za prioritetne projekte u oblasti kulture 4,8 miliona KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je će oko 4,8 miliona KM biti izdvojeno za prioritetne projekte u oblasti kulture koji će se finansirati iz Programa javnih investicija u ovoj godini u nekoliko gradova i opština širom Srpske.

Cvijanovićka je, nakon razgovora sa rukovodstvom Arhiva Republike Srpske, Muzeja Republike, Muzeja savremene umjetnosti Srpske, Narodnog pozorišta i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, navela da se za projekte pet republičkih institucija kulture sa sjedištem u Banjaluci izdvaja gotovo dva miliona KM, a ostala sredstava za ustanove u Istočnom Novom Sarajevu, Palama, Nevesinju i Kotor Varošu.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci da je 540.000 KM izdvojeno za nabavku informatičke opreme i pokretno-kliznih arhivskih polica Arhiva Republike Srpske, 486.000 KM za rekonstrukciju krova i prostora biblioteke Muzeja savremene umjetnosti Republike u Banjaluci i 340.000 KM za nadogradnju ravnog krova Muzeja Srpske.

“Za Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske izdvojeno je 248.000 KM, od čega 180.000 KM za izradu Spomen-sobe Petra Kočića, uređenje studijske čitaonice i opremanje centra za konzervaciju i restauraciju, a 68.000 KM za uspostavljanje i razvoj bibliotečko-informacionog sistema COBISS RS”, dodala je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, za Narodno pozorište Republike Srpske namijenjene su 353.000 KM, od čega je za igradnju novog sistema vatrodojave planirano 33.000 KM, 220.000 KM za rekonstrukciju scene “Petar Kočić” i za radove na fasadi zgrade 100.000 KM.

“Realizacijom ovih projekata, koje su kandidovale ustanove kulture, biće obezbijeđeni bolji uslovi za njihov rad i omogućeno da idu u korak sa savremenim svijetom”, zaključila je Cvijanovićka.

Ona je dodala da je tokom današnjeg sastanka bilo riječi o tome kako Vlada može omogućiti dodatnu pomoć ovim ustanovama, da bi njihovi sadržaji bili bolji i upečatljiviji, te istakla da je Vlada zahvalna za sve što se realizuje u okviru institucija kulture uprkos teškim finansijskim vremenima.

“Sada kada su teška finansijska vremena iza nas možemo razgovarati o tome kako da više ulažemo i damo veću vidljivost tim institucijama. Banjaluka i druga mjesta žive novi život kada je riječ o kulturi i turizmu i vidimo veliku šansu za naše institucije kulture i turističke sadržaje i kroz nove avio-linije koje su uspostavljene. Od jeseni će,o imati tri nove avio-linije, a sljedeće godine još najmanje dvije koje će nas povezivati sa različitim centrima u Evropi. To je nova šansa za razvoj turizma i kulture”, smatra Cvijanovićka.

Nenad Novaković

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je prvi put jedna Vlada na poseban način shvatila značaj institucionalne i vaninstitucionalne kulture, što najbolje pokazuje zrelost društva.

On smatra da ovo nije ulaganje za danas, sutra, već strateško ulaganje i potvrda da ono što se donese kroz zakon može da se i sprovede.

Bojan Stojnić

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da će odobrenim sredstvima biti nabavljena informatička oprema za digitalizaciju i mikro-film, te za pokretno-klizne arhivske police Arhiva, čime će biti ostvareno oko 60 odsto dodatnog smještajnog prostora u depoima i najvrednija građa će moći da bude smještena u jednoj zgradi.

Za završetak radova na izgradnji pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu predviđeno je dva miliona KM, za izgradnju Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata u opštini Pale 500.000 KM, rekonstrukciju i dogradnju Doma kulture u Nevesinju 250.000 KM, te sanaciju zgrade Narodne biblioteke Kotor Varoš 80.000 KM.

Vlada Republike Srpske odobrila je 104 prioritetna projekta iz Programa javnih investicija za finansiranje iz budžeta u ovoj godini za šta se izdvaja oko 65 miliona KM.

Osim za projekte institucija kulture u Republici Srpskoj, sredstva iz Programa javnih investicija u 2018. godini biće izdvojena i za adaptaciju i otvaranje vrtića, opremanje škola i zdravstvenih ustanova, te izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju putne i druge infrastrukture u opštinama i gradovima širom Republike Srpske.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!