Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Potrošačka korpa 1.902 KM, a plata 896 KM

BANJALUKA – Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru ove godine koštala je 1.902,07 KM, a prosječna plata u iznosu od 896 KM pokrivala ju je sa svega 47,11 odsto, podaci su Saveza sindikata.

Iz Sindikata navode da su niske prosječne neto plate od 640 KM u februaru primili zaposleni u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije, radnici u ugostiteljstvu od 643 KM, te zaposleni u administrativnim pomoćnim i uslužnim djelatnostima od 678 KM.

Prosječna isplaćena februarska neto plata radnika u djelatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 683 KM, a zaposlenih u trgovini 688 KM.

U saopštenju se dodaje da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru koštala 1.902 KM, a prosječna isplaćena neto plata od 896 KM pokrivala ju je sa 47,11 odsto.

Porodice u Republici Srpskoj u februaru su najviše novca trošile za prehranu 706 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM.

Odjeća i obuća prosječnu četvoročlanu porodicu koštala je 133 KM, higijena i njega zdravlja oko 90 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

“Iz ovih podataka jasno je da je u Republici Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnog standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage”, smatraju u Savezu sindikata.

U saopštenju se ocjenjuje da bi u fokusu aktivnosti u ovoj godini trebalo biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakona o inspekcijama i Zakona o mobingu, te izradi strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button