Društvo

Tegeltija: Neophodan zdrav odnos pravosuđa i medija

SARAJEVO – Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je danas da je neophodan zdrav odnos medija i pravosudnih institucija da bi građani bili blagovremeno informisani.

On je naveo da, prema istraživanjima, 90 odsto građana sliku o pravosuđu stvara prema informacijama iz medija, a svega 10 odsto na osnovu iskustva.

Tegeltija je na regionalnoj konferenciji “Saradnja tužilaštava i policije u segmentu odnosa sa javnošću” u Sarajevu, rekao je da građani danas uglavnom nemaju povjerenje u pravosudne i policijske institucije, te se prihvata loša interpretacija i stvara prostor za pogršene informacije.

Portparol tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva Admir Arnautović istakao je da policijske agencije i tužilaštva ne smiju biti u potpunosti zatvoreni za medije, prenosi Birn.

“Zaista, ne postoji nijedna situacija da mi u policijskim agencijama i tužilaštvima budemo u potpunosti zatvoreni za medije i da odgovaramo `nemam komentara`. U svakom momentu se ima nešto prenijeti javnosti. Previše je važno ono što rade policija i tužilaštva da bismo mi bili začaureni i netransparentni”, rekao je Arnautović.

Sekretar Državnog savjeta tužilaca Srbije Tomo Zorić naveo je da je neophodna sinhronizacija između policije i tužilaštva, da se mora napraviti artikulacija informacije koja ide ka medijima, da se zna ko govori, te da to ne utiče i ne kompromituje dokaze koji će se kasnije koristiti u sudskom postupku.

“Ono što je možda centralni problem jeste curenje informacija mimo državnih organa i naš zadatak je da spriječimo to, da informacija bude zvanična, da iza nje stoji autoritet policije i tužilaštva, državnog organa koji je radi.

Neimenovani izvori iz kojih cure informacije izuzetno su opasni, jer daju dezinformacije, poluinformacije i javnost prosto može imati iskrivljenu i pogrešnu sliku o nekom postupku ili predmetu”, rekao je Zorić.

Dragana Unković-Maljević, savjetnik za odnose sa javnošću u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, rekla je da komunikaciju olakšava kada se zna šta novinari traže, a otežava to što zakon sprečava da se otkrije određeni broj informacija.

Na konferenciji je poručeno da je nedostatak sinhronizacije policijskih i tužilačkih informacija jedan od važnijih problema koji se pojavljuju kada se ovi organi obraćaju javnosti, zbog čega je neophodna bolja interna komunikacija, te da se usljed nedostatka sinhronizacije i pravih informacija, stvara prostor za dezinformacije i spekulacije.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!