Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Banjalučki Studentski centar: Život u domu po svjetskim standardima (FOTO)

Nedavno rekonstruisani i izgrađeni objekti namijenjeni za smještaj studenata, savremena oprema za pomoć pri učenju, biblioteke i prostorije namijenjene za odmor i druženje kao i pristupačnije cijene u odnosu na privatne smještaje, razlozi su zbog kojih se sve veći broj studenata odlučuje za smještaj u nekom od paviljona banjalučkog Studentskog centra.
Studentski centar (foto:banjaluka.net) -

Studenti banjalučkog Univeziteta koji studentske dane provode u domu zadovoljstvo kvalitetom usluga koje im ova ustanova pruža ne kriju.

Brucoši koji su se ove godine uselili u nedavno rekonstrisani drugi paviljon posebno su iznenađeni uslovima koji su ih tu dočekali.

– Moji utisci o domu su savršeni, s tim da ja živim u dvokrevetnom apartmanu i odlično je. Nisam bila u domu prije njegove sanacije, ali ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da su sada uslovi izuzeno dobri – rekla je brucoškinja Mirnesa Dulić iz Bihaća za banjaluka.net.

Četvrti paviljon za najbolje studente

Uprkos nešto većim cijenama smještaja, najveća zainteresovanost studenata iz godine u godinu je za četvrti paviljon Studentskog centra. On je namijenjen najboljim studentima, sa najvišim prosjecima ocjena, a u okviru raspoloživih 140 soba, studenti na raspolaganje dobijaju i mini kuhinju, kupatilo sa umivaonikom i tuš kabinom i sopstveni balkon.

Četvrti paviljon je počeo sa radom 2016. godine, a u sklopu objekta nalaze se višenamjenski dnevni boravci, čitaonice, studentske ambulante i vešeraj. Cijena smještaja u četvrtom paviljonu iznosi 75 KM za dvokrevetne i 65 KM za trokrevetne sobe.

Dragana Savić iz Prijedora prosjekom ocjena 9.41 na Fakultetu političkih nauka ispunila je uslove za smještaj u četvrtom paviljonu u kojem boravi već dvije i po godine.

– Ne žalim se na uslove u domu, dobri su, bar kod nas. Sobe su komforne, udobne i ima mnogo prostora. Prioriteti su topla voda, koje nemamo kada je hladno i internet, to ponekad može da predstavlja problem, jer je samo u nekim dijelovima doma zadovoljavajući. Korisnik sam i menze, koji je u blizini doma i zadovoljna sam. Cijene su pristupačne studentima, osoblje je ljubazno, hrana je ukusna i uvijek nam je na raspolaganju više vrsta jela – kaže ona.

Uslovi u kojima su živjeli studenti koji borave u prvom i drugom paviljonu banjalučkog studentskog centra prije rekonstrukcije bili su neprihvatljivi. Zidovi su bili pune vlage, namještaj star i dotrajao, a zajednička kupatila bez tople vode. Olujni vjetar koji je u decembru 2017. godine pogodio Banjaluku dodatno je pogoršao stanje u ovim paviljonima, a pored prvog i drugog paviljona veliko oštećenje pretrpio je i treći paviljon, kojem je vjetar porušio krov.

Svoje utiske o kvalitetu usluga prvog paviljona, čiji je korisnik već dvije godine, podijelio je i Pavle Veleušić iz Kneževa.

– Već dvije godine sam u domu i jako sam zadovoljan uslugama koje dom pruža. Osim toga što imamo zajedničke WC-ove na spratu, sve je dobro. Pored smještaja koristim menzu i usluge pranja veša. Cijene su i više nego povoljne. Hrana je u odnosu na tu cijenu zaista dobra. Pranje veša je 3 KM. U periodu dok se dom sanirao jedno vrijeme sam boravio u trećem paviljonu, a jedan period sam stanovao privatno. Nakon sanacije u domu je mnogo urednije, komfornije i sređenije. Vidi se zaista da je dom renoviran i da su sada uslovi dosta bolji nego prije sanacije. Promijenjeni su prozori, zatim kompletan namještaj u sobi (plakari, stolice, stolovi, police, kreveti), zidovi su okrečeni, promijenjeni su parketi i postavljen laminat, nove tuš kabine i pločice. Tople vode uvijek ima, bar ja nisam imao problema do sada – priča Pavle.

Ulaganja Vlade Republike Srpske u mlade 

Radovi na rekonstrukciji Studentskog centra otpočeli su u maju 2018. godine, a sredstvima u iznosu od 4,5 miliona KM, koliko je Vlada Republike Srpske izdvojila za sanaciju prvog i drugog paviljona zamijenjen je kompletan namještaj u sobama, unutrašnja stolarija, izvršeni radovi na krovnim konstrukcijama i hidro i elektro instalacijama, u kupatilima su zamijenjene tuš kabine i keramika kao i brojni drugi radovi koji su omogućili da slike starog doma prepustimo zaboravu.

Poboljšanje životnih uslova u domu nije praćeno povećanjem cijena smještaja, pa su tako studenti i dalje za dvokrevetnu sobu u prvom paviljonu dužni da izdvoje 25 KM, dok je cijena trokrevetne sobe nešto jeftinija i iznosi 20 KM.

– Od 2016. godine sam u domu, u drugom paviljonu, tako da sam imao priliku da živim i u starom domu. Po mom mišljenju, dom prije sanacije je bio katastrofalan, uslovi su bili veoma loši i nehumani s obzirom na to da je bilo buđi i da su zidovi bili šuplji, a o starim prozorima da ne pričam. Za vrijeme sanacije bio sam u privatnom smještaju kao i svi mi koji nismo imali izbora. Povećaje troškova je bilo, ali preživjelo se. Sadašnji renovirani dom izgleda stvarno kako je trebao oduvijek i da bude, tako da se čekanje isplatilo. Dosta je tu novih stvari, od tuš kabina, stolarije do kreveta. Sada je stvarno sve na nivou koji je zadovoljavajući za studente i mogu da kažem da se čekanje isplatilo“, rekao je Živko Bubnjević iz Šipova, korisnik usluga Studentskog centra.

Studentski smještaj (foto:banjaluka.net)

Kakvo je stanje u trećem paviljonu, koji je u olujnom nevremenu u decembru 2017. pretrpio velika oštećenja, rekla je Kristina Marković iz Glamoča.

– Bila sam u domu kada je vjetar oduvao krov i bilo je to strašno iskustvo. Јa sam na drugom spratu, tako da voda toliko nije ni došla do moje sobe. Ali opet smo se morale popakovati, sve je bilo jako stresno. Mislim da smo trebali početi sa evakuacijom odmah poslije prve večeri kad je duvao jak vjetar – prisjeća se ona i dodaje da je za sanaciju bilo potrebno nešto manje od mjesec dana, te da je trenutnim stanjem u ovom paviljonu ipak zadovoljna.

Studenti su i tada pokazali soliodarnost sa svojim kolegama, pa su tako zajedničkim snagama i finansijskim sredstvima koje je odobrila Vlada Republike Srpske radili na sanaciji oštećenog objekta i omogućili da studeti koji borave u ovom paviljonu za nešto manje od mjesec dana ponovo budu u svojim sobama.

– Zadovoljna sam životom u domu, tu živim već dvije godine. Sasvim su solidni uslovi za život po cijeni od 25 KM mjesečno. Šteta nastala tokom nevremena je sanirana, krov je popravljen, zidovi okrečeni. Smatram da onaj ko nije živio u domu ne može reći da je istinski iskusio studentski život. Dosta toga se nauči o životu i ljudskim odnosima. Od problema u domu izdvojila bih možda to da majstori nisu redovni što se tiče popravaka. U portirnici postoji sveska gdje se pišu kvarovi u sobama, međutim za majstorima bukvalno moraš hodati da ti poprave šta treba, džaba što se piše u tu svesku – priča Kristina.

Studentski smještaj (foto:banjaluka.net)

Sa djelimičnom sanacijom, radovi na poboljšanju uslova u ovom paviljonu ne bi trebali da prestanu pa se tako u narednom periodu očekuje potpuna rekonstrukcija.

– Uslovi u trećem paviljonu su na nešto lošijem nivou, s obzirom na to da je i on pretrpio veliku štetu u nevremenu i djelimično je saniran. U planu imamo kompletnu sanaciju trećeg paviljona kako bi zaokružili cjelinu sa sanacijama i pružili jednake uslove svim studentima. Sanacija trećeg paviljona i jeste prvi zahtjev studenata. Takođe, potrebno je uraditi sanaciju sportskih terena i kuhinja u dvije menze, kao i čitaonice u trećem paviljonu – rekao je direktor Studentskog centra Dragoslav Topić.

Domaći specijaliteti u restoranu

Ukusni specijaliteti domaće kuhinje, kao privremena zamjena za maminu trpezu, studentima su dostupni u studentskoj menzi, organizovanoj u vidu dva restorana koji se nalaze u sklopu Studentskog centra.

Dva linijska restorana raspoređena su na dvije različite lokacije u gradu, a ono što studenti, korisnici menze pored ukusne hrane i ljubaznog osoblja posebno ističu jeste cijena od 3 KM, po kojoj su im dostupna sva tri obroka u toku dana.

– Koristim studentsku menzu i smatram da su cijene i više nego povoljne. Sva tri obroka koštaju 3 KM i mislim da je ta cijena pristupačna svim studentima. Spomenuo bih i to da studentski centar za djecu bez jednog roditelja u koju kategoriju spadam i ja, uplaćuje 45 KM za menzu svaki mjesec. Јako fina politika prema studentima. Hrana je u odnosu na tu cijenu zaista dobra – rekao je zadovoljan korisnik Pavle Veleušić, student Pravnog fakulteta.

Studenti koji borave u domu nisu jedini korisnici usluge smještaja ove ustanove. Uz mogućnost doplate za doručak i besplatno korištenje interneta i kablovske televizije, Studentski centar je u vidu turističkog smještaja na raspolaganju i za sve posjetioce grada na Vrbasu.

Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Dragoslav Topić rekao je da su korisnici ove usluge uglavnom sportska i kulturna udruženja, kao i gostujući profesori Univeriteta u Banjaluci.

– U sklopu drugog i prvog paviljona raspolažemo sa smještajnim kapacitetom od 50 kreveta koji je namijenjen za komercijalno izdavanje i već imamo ugovoren veliki broj noćenja sa raznim sportskim, kulturnim i studentskim udruženjima. Cijena noćenja je 28 KM, ali u zavisnosti od veličine grupe odobravamo popuste i do 50 odsto. U Paviljonu 4 imamo 16 dvokrevetnih soba, i one su namijenjene uglavnom za smještaj gostujućih profesora koji ih koriste na osnovu ugovora sa Univerzitetom, a trenutno u gostima imamo studente iz Rusije, Italije, Јapana – istakao je on,

I dječiji vrtić u domu

Da poboljšavanje uslova života u domu neće završiti sa rekonstrukcijom prvog i drugog paviljona, te da nas i u budućnosti očekuju ulaganja u kvalitet banjalučkog Studentskog centra poručuje i direktor ove ustanove.

– Nakon rekonstrukcije prvog i drugog paviljona uslovi za boravak su na visokom nivou i studenti su zadovoljni. Ustanova u narednom periodu ima u planu realizovati projekat otvaranja mini vrtića za djecu, kako bi roditelji studenti mogli boraviti sa djecom u domu i ujedno studirati, ovo je pozitivan primjer evropskih domova – kaže direktor Dragoslav Topić

Predsjednik Skupštine studenata Ljubiša Karlica ističe da je mnogo toga urađeno za vrijeme njegovog mandata, ali da još uvijek postoje mnogi zahtjevi studenata za koje se nada da će se realizovati u narednom periodu.

– U toku mog mandata otvoren je četvrti paviljon, rekonstruisan prvi i drugi paviljon, što je za nas studente najbitnije. Pored toga, u toku mog mandata zajedno sa predstavnicima studenata u Upravnom odboru izborili smo se da ne dođe do poskupljenja smještaja ni u jednom paviljonu i ishrane u studentskoj menzi. Izborili smo se da se otvore TV i internet sala u trećem paviljonu i takođe da se u istom paviljonu prošire kapaciteti čitaonice. Trajno je riješen problem nedostatka tople vode koji su se često dešavali u prošlosti. Većina studenata je zadovoljna, ali naravno da ima neko i nezadovoljan jer imamo još neke stvari za koje ćemo se boriti, a to su rekonstrukcija trećeg paviljona, brži protok interneta u svim paviljonima i poboljšanje kvaliteta hrane u studentskoj menzi – naveo je Karlica.

Izvor: banjaluka.net

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button