Društvo

UKC RS: Nema kontrasta za pregled magnetnom rezonancom, problem Zakon o javnim nabavkama

U Zavodu za kliničku radiologiju UKC RS nema kontrastnog sredstva koje se koristi pri pregledu sa magnetnom rezonancom, a veliki problem u nabavci predstavlja Zakon o javnim nabavkama po kojem svaka uložena žalba na tender odlaže zaključivanje ugovora i po nekoliko mjeseci, navode za ATV iz UKC RS.

Loading...

Iz UCK RS poručuju da se sva hitna stanja zbrinjavaju odmah, te da se za životno ugrožene pacijente koristi CT dijagnostika.

“Svako nabavljanje kontrasta i drugih sredstava bez tendera je krivično djelo za rukovodioce javnih ustanova. Oko 30-40 odsto MR pregleda zahtijeva upotrebu kontrasta što je odluka radiologa koja se donosi tokom samog izvođenja pregleda. Ostali MR pregledi se rade bez upotrebe kontrastnog sredstva”, navode iz UKC RS.

Pacijenti koji su naručeni za pregled u UKC RS, a kojima je potreban kontrast mogu da ga kupe u apotekama,a Fond zdravstvenog osiguranja RS, navode iz ove zdravstvene ustanove, veoma brzo refundira sredstva.  

Iz UKC napominju da se kontrasno sredstvo nabavlja preko zbirnog, centralizovanog tendera koji organizuje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Bolnički pacijenti MR pregleda obavljaju u roku od 24 časa, a ambulantni čekaju do 15 dana, navode iz Kliničkog centra. 

“U vezi sa nabavkom lijekova i potrošnog materijala UKC RS redovno obavještava FZO RS koji iste obezbjeđuje”, kažu iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!