Politika

Cvijanović: Odluka Ustavnog suda BiH dio orkestrirane aktivnosti protiv Srpske

Svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, Ustavni sud BiH još jednom je dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR – istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović reagujući na današnju odluku Ustavnog suda BiH.

– Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo – konstatovala je predsjednica Republike.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Republike navodi se da je Cvijanovićeva naglasila da uz neospornu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubjedljivom većinom odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je Republika Srpska, uostalom, i formirana.

– Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da o okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava.

– U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija Republike Srpske jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja – istakla je predsjednica Republike.

Ona je naglasila da je današnja odluka Ustavnog suda BiH dio orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv Republike Srpske, koja se vodi na više terena – od osporavanja Dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, a sve s ciljem da većinska volja građana Republike Srpske ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima.

Cvijanovićeva je poručila da se zajednička budućnost ne može graditi na negaciji i osporavanju.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!