Društvo

Analiza: Ubistva koja su potresla Srpsku (FOTO)

Mafijaška likvidacija Damira Ostojića Šijana podsjetila je na brojna teška ubistva koja su zadnjih godina potresla Banjaluku, od kojih većina do danas nije rasvijetljena.

Kostolomac upucan u leđa

Đorđe Milosavljević, zvani Kostolomac, dugogodišnji radnik MUP Republike Srpske, ubijen je 16. marta 1998. godine oko 20 časova pri izlasku iz fiskulturne sale Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u banjalučkom naselju Borik.

Loading...

Ubica je Milosavljevića sačekao sakriven u mraku i u žrtvu ispucao pet hitaca u leđa. Iako je ubica nakon zločina bacio automatsku pušku i odjeću, pa i kapu, iako je policija uspjela da utvrdi krvnikov DNK profil, do danas niko nije optužen za ovo krivično djelo.

Ovjeren u potiljak

Aleksandar Vojvoda iz Banjaluke pronađen je mrtav u šupi iza porodične kuće 5. marta 2000. godine u banjalučkom naselju Starčevica. Ubijen je jednim hicem u potiljak, a na mjestu zločina pronađeno je i oružje. Ubica do danas nije otkriven.

Tokom uviđaja utvrđeno je da je Vojvoda imao višestruke povrede u predjelu glave. Smrt je bila nasilna, a ubijen je hicem u potiljak, pucnjem iz pištolja “Crvena zastava”, kalibra 7,65 milimetara.

Ugušen jastukom

Beživotno tijelo penzionera Omera Krese (74) pronađeno je 19. jula 2000. godine u njegovom stanu u Gundulićevoj ulici u Banjaluci. Kreso je ugušen jastukom, a detaljniji pregled mjesta zločina i leša otkrio je razbijenu pivsku flašu i prelom više rebara kod žrtve.

Ubistvo nije rasvijetljeno.

Zaklana u kući

Ubistvo Borke Ožegović u Gornjem Ratkovu na Manjači dogodilo se 16. februara 2001. godine i jedno je od najmonstruoznijih koje se dogodilo na području banjalučke regije. Ožegovićeva, koja je imala 62 godine, zaklana je nožem.

O kakvim ubicama se radi govori podatak da su tri i dalje nepoznate osobe prvo popile kafu sa žrtvom, a zatim je hladnokrvo zavezali za kredenac i zaklali. Motiv stravičnog napada ni danas nije poznat, jer ubice iz žrtvine kuće nisu odnijele ništa.

Ubistvo nije rasvijetljeno.

Ubijen zbog BMW-a

Saša Ilić (31) je ubijen 30. avgusta 2007. godine na platou ispred UKC Republika Srpska u banjalučkom naselju Paprikovac. Za ubistvo Ilića osuđeni su tada 19-ogodišnja Jelena Tegel na 15 godina zatvora i njen saučesnik, u to vrijeme 19-ogodišnji Aleksandar Miljatović na 16 i po godina robije.

Motiv ubistva bilo je koristoljublje, a ubice su planirale da prodaju luskuzni BMW, koji je vozio Ilić.

Inženjer raznesen TNT-om

Milan Vukelić, inženjer iz Banjaluke, otac četvoro djece, ubijen je u eksploziji autobombe 6. novembra 2007. godine oko 20.20 u banjalučkom naselju Starčevica.

Ubistvo Milana Vukelića 6.11.2007 / foto: Dejan Božić
Ubistvo Milana Vukelića 6.11.2007 / foto: Dejan Božić

Ubica, ili više njih, postavili su ispod Vukelićeve sive “ford fijeste” 800 grama TNT-a koja je aktivirana daljinskim upravljačem, i to u trenutku kada je automobil prolazio pored samačkog hotela, u blizini sjedišta MUP RS i Osnovne škole “Branko Radičević”.

U trenutku aktiviranja eksplozivne naprave sa Vukelićem su u autu bili Slava Pepinović, konobarica iz kafića “Vučko”, čiji je vlasnik bio pokojnik, te čuvar u ovom kafiću Tomislav Dobrnjac, kome su nakon teških povreda amputirane obje noge.

Pronađena u lokvi krvi

Mirjana Lovrić, sredovječna žena, ubijena je u januaru 2008. godine u porodičnoj kući u naselju Pavlovac kod Banjaluke.

Kuća u kojoj je ubijena Mirjana Lovrić 2008 / foto: Siniša Pašalić
Kuća u kojoj je ubijena Mirjana Lovrić 2008 / foto: Siniša Pašalić

Prizor koji su zatekli u kući žrtve, koja je u vrijeme ubistva imala 66 godina, šokirao je inspektore i policajce. Nesrećna žena ležala je u sobi u lokvi krvi. Detaljniji pregled otkrio je zapanjujući podatak – Lovrićeva je bila zaklana. Uviđaj je utvrdio da je ubica, ili više njih, nakon zločina izvršio premetačinu po kući.

Ubistvo do danas nije rasvijetljeno.

Likvidacija povezana s mafijom

Ruško Pajić iz Banjaluke ubijen je 21. februara 2010. godine ispred vikendice u Čokorskim poljima kod Banjaluke. Beživotno tijelo Pajića pronađeno je u automobilu “pežo” parkiranom ispred vikendice.

Ubistvo Ruška Pajića u Čokorskim Poljima 22.2.2010 / foto: Dejan Božić
Ubistvo Ruška Pajića u Čokorskim Poljima 22.2.2010 / foto: Dejan Božić

Istragom je utvrđeno da je ubica sačekao Pajića da parkira auto, a zatim u njega ispucao rafal. Beživotno tijelo Pajića, koji je u vrijeme ubistva imao 45 godina, pronašla je njegova sestra gotovo 16 časova nakon ubistva.

Detaljnijim pregledom mjesta zločina pronađene su i čaure kalibra 7,62 milimetra, no oružje kojim je izvršeno mučko ubistvo nije pronađeno. Utvrđeno je i da je ubica ispalio više hitaca, te da je samo jedan pogodio Pajića u grudi.

Obračun kriminalnih grupa

Nedeljko Ćulum (19) je ubijen u kriminalnom obračunu koje se desio krajem aprila 2010. godine u banjalučkom naselju Rakovačke Bare.

Automobil u kojem je ubijen Nedeljko Ćulum 2010 / foto: Siniša Pašalić
Automobil u kojem je ubijen Nedeljko Ćulum 2010 / foto: Siniša Pašalić

Tada je došlo do obračuna kriminalaca; sa jedne strane bili su ubijeni Nedeljko, njegov brat Slaviša Ćulum, te Dejan Čajić i Dejan Kostić, a sa druge strane Jovan Jošilo.

Jošilo je u kasnijem postupku oslobođen krivice za ubistvo Ćuluma, jer je sud utvrdio da je pucao u nužnoj odbrani.

Kobna tuča kod “Kantrija”

Jugomir Banjac (29) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 12 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Vladimira Jankovića (27).

Uviđaj ispred Kantri kluba u kojem je ubijen Vladimir Janković 2013 / foto: Dejan Božić
Uviđaj ispred Kantri kluba u kojem je ubijen Vladimir Janković 2013 / foto: Dejan Božić

Prema navodima u presudi, Banjac je Jankovića usmrtio hicima iz pištolja 25. februara 2013. godine oko 1.30 ispred noćnog kluba “Kantri” u banjalučkom naselju Ada. Ubistvu je prethodila svađa Banjca sa Aleksandrom Đajićem, kojeg je udario šakom u glavu, oborio na beton i nanio mu teške povrede. Nakon što je udario Đajića, Banjac je otišao do svog automobila, uzeo pištolj, a u tom trenutku mu je prišao Janković.

Između njih je došlo do guranja, Banjac je ispalio dva hica prema Jankoviću, kojeg je jedan pogodio u glavu i usmrtio ga.

Zagalamio “policija”, pa se čula dva hica

Jasmin Imširović (48), zvani Žabin, iz Banjaluke ubijen je 21. aprila 2013. godine iza ponoći u sačekuši ispred zgrade gdje je živio u naselju Kočićev vijenac.

Mjesto ubistva Jasmina Imširovića zvanog Žabin na Kočićevom Vijencu 2013 / foto: Siniša Pašalić
Mjesto ubistva Jasmina Imširovića zvanog Žabin na Kočićevom Vijencu 2013 / foto: Siniša Pašalić

Komšije su oko 2.30 ispred ulaza u zgradu začule povike: “Policija, policija!”, nakon čega su ispaljena dva hica. Imširović je upucan sa dva hica iz pištolja, u srce i u grudi. Ubica je sačekao Imširovića ispred ulaza u zgradu, a istragom je otkriveno da je imao pomagača koji ga je čekao u automobilu.

Ubistvo je nerasvijetljeno.

Obračun narko mafije

Početkom oktobra 2015. u Gundulićevoj ulici u Banjaluci ubijen je Nebojša Čubrilović (33), koji je u osuđivan zbog trgovine drogom. Ubica ga je sačekao u dvorištu da parkira automobil, a kada je izašao ispred ispalio mu je tri hica u leđa i  potom pobjegao u nepoznatom pravcu.

Uviđaj na mjestu ubistva Nebojše Čubrilovića 2015 / foto: Siniša Pašalić
Uviđaj na mjestu ubistva Nebojše Čubrilovića 2015 / foto: Siniša Pašalić

Ovaj slučaj do danas nije rasvijetljen.

Ubica otkriven poslije godinu dana

Avdulah Berbić (65) iz Kostajnice osuđen je na 20 godina zatvora za teško ubistvo Rade Dojčinović (60), koje je počinjeno 19. septembra 2015. godine pored žrtvine kuće u Jošikovoj Vodi. Po presudi, Berbić je Dojčinovićevu ubio iz koristoljublja.

Kuća u kojoj je ubijena Rada Dojčinović 2015 / foto: Siniša Pašalić
Kuća u kojoj je ubijena Rada Dojčinović 2015 / foto: Siniša Pašalić

Navodi se da je on 19. septembra ujutru došao do njene kuće, te da ju je našao kako na terasi pije kafu. Tada je, kako je navedeno, u nju uperio pištolj, tražeći novac, nakon čega je nesrećna žena pokušala da pobjegne. On krenuo za njom i upucao je sa dva hica. Ovaj slučaj rasvijetljen je tek sredinom novembra 2016. godine.

Ubistvo koje trese Banjaluku

Policija još nije rasvijetlila ni ubistvo mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18. marta 2018. u Banjaluci. Njegovo tijelo pronađeno je 24. marta u ušću rijeke Crkvene u Vrbas, a do danas nije poznato kako je ovaj mladić izgubio život.

Mjesto gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića / foto: Nikola Morača
Mjesto gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića / foto: Nikola Morača

Roditelji nesrećnog mladića tvrde da je on šest dana mučen, a zatim ubijen, dok iz policije tvrde da je tih šest dana proveo u rijeci.

Izvor
Nikola Morača / Goran Obradović / srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!