Politika

Kovačević: Ustavni sud BiH političkom odlukom negira istorijske činjenice

BANJALUKA – Stav SNSD-a je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike Srpske skandalozna i da se njome Ustavni sud, umjesto kao vrhovni institucionalni autoritet BiH, identifikuje kao institucija za reviziju istorije, izjavio je danas Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je činjenica da je Republika Srpska ustavna kategorija o čijem imenu Ustavni sud ne može da raspravlja, kao i da je ona osnovana 9. januara 1992. godine.

“Iz toga je apsolutno jasno da se radi o opasnoj političkoj odluci koja ima za cilj negiranje istorijskih činjenica i rušenje temelja Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da je dejtonska BiH na koju su svi pristali nastala 1995. godine, a Republika Srpska 1992. godine.

“To je istorijska činjenica i to niko ne može da promijeni. Očigledno je da Ustavni sud u ovom formatu u kojem radi sa troje međunarodnih sudija više nije dorastao svom zadatku i da je to nešto što hitno mora da se mijenja, a Srpska ima spreman odgovor i na ovu situaciju”, istakao je Kovačević.

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!