Društvo

NOVI SKANDAL U ŽELJEZNICAMA RS Direktorovom sinu isplaćivali platu dok je bio u zatvoru (VIDEO)

Sindikalci, ali i neki bivši i aktuelni članovi Uprave godinama upozoravaju da u Željeznicama RS ima na stotine “radnika” koji ne dolaze na posao, a primaju platu. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkriva skandalozne detalje dva takva slučaja.

Loading...

Početkom prošle godine radnik Željeznica RS Mladen Panić (25) je otišao u zatvor, jer je za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov drug osuđen na godinu dana.

Iako je zbog dužine kazne po zakonu morao dobiti otkaz, jer Zakon o radu RS jasno propisuje da će radnik dobiti otkaz ako je osuđen na više od 6 mjeseci zatvora, Panića je čekao posao kad se vratio.

U ŽRS nikada nije stiglo obavještenje o kazni, niti je Panić donio presudu, pa su se svi pravili da ne znaju gdje je on. Panićev šef i kum Mirko Ostojić lažno je pravdao njegove izostanke – prihvatao je potvrde o bolovanju i davao mu godišnji odmor. Kada to nije bilo dovoljno, lažno su ga evidentirali da je na poslu, piše CIN.

Panić je prije šest godina skrivio saobraćajnu nesreću. Na povratku iz noćnog izlaska izgubio je kontrolu nad vozilom u kojem je bilo još devetoro mladih ljudi. Jedan od njih je tada poginuo.

Kada je došlo vrijeme da ide u zatvor, Panić je zatražio neplaćeno odsustvo od godinu dana. Pošto mu je zahtjev odbijen, on je otvorio bolovanje i otišao na izdržavanje kazne. Doktor iz Doma zdravlja u Doboju mu je davao bolovanje, pa je Panić imao opravdano odsustvo sa posla tokom tri mjeseca.

Uprava Doma zdravlja odbila je CIN-u odgovoriti da li je doktor koji je Paniću dao bolovanje znao da je on u zatvoru i na osnovu čega je upućen na bolovanje.

Kum poslovođa

Panićev kum i šef Mirko Ostojić, rukovodilac Sekcije za vuču vozova u Doboju, pomogao je Paniću da, dok je bio u zatvoru, sačuva radno mjesto i platu od 494 KM.

Ipak, pred novinarima je svu odgovornost za ove poteze preuzeo Novo Panić, Mladenov otac i Ostojićev nadređeni. On je direktor Sektora za vuču vozova u cijeloj Željeznici RS. Na pitanje da li je znao da je to kršenje zakona, Panić stariji je kratko odgovorio: „Da“.

I Ostojić i Panić stariji kažu da su zakon prekršili kako bi pomogli Mladenu da otplati dugove u kojima se našao zbog plaćanja odštete za nesreću koju je izazvao.

– Ako je taj život spasen, tog djeteta, da ono u nekakav život sa 22 godine uđe sa teretom od 100.000 maraka, znači, po meni, vrijedi sve kršiti – i zakon i svaki đavo – kaže Mirko Ostojić.

Novo Panić, jedan od direktora Željeznica RS, znao je da se zakon krši zbog njegovog sina Mladena, ali ne smatra da je za to odgovoran.

– Ja kao direktor ne moram znati to. Kao roditelj moram znati, a ne moram ni to znati ako nismo u dobrim odnosima. Ali jesmo u dobrim odnosima, ne mogu reći da nismo – rekao je Panić stariji.

Otac i sin Novo i Mladen Panić nisu disciplinski odgovarali za lažno prikazivanje Mladenovog prisustva na poslu.

Ilinčić: Ne mogu ja tu ništa!

Interesantno je i kako je skandal otkriven. Desetak dana nakon Mladenovog povratka na posao u Željeznicama RS su, zahvaljujući anonimnoj prijavi, saznali za prevaru. Pokrenut je disciplinski postupak, a sektor kojim rukovodi Mladenov otac Novo Panić dobio je zadatak da utvrdi ko je odgovoran i kako će biti kažnjen.

Panić je u dvije faze postupka ovlastio svoje zamjenike da izreknu mjere: Zorana Vasiljevića, koji je procijenio da se u ovom slučaju radi o „lakšoj povredi radne obaveze“, te Predraga Pecikozu, koji je kaznio dvojicu aktera. Mirku Ostojiću je oduzeto po 10 odsto od dvije plate, a drugi odgovorni, evidentičar Branko Pašalić, kažnjen je psimenom opomenom.

V.d. generalnog direktora Želejznica RS Zoran Ilinčić kaže da preduzeće trenutno nema način da strože sankcioniše kršenje Zakona o radu RS, u slučajevima kada naknadno sazna za to.

Niko ne zna šta radi tajanstveni Rajo

Panić nije jedini. Dok se Republika Srpska zadužuje, kako bi obijezbedila otpremnine za prekobrojne radnike, i Željeznice izvukla iz višemilionske dubioze, to preduzeće u vlasništvu RS zadržava i plaća i druge radnike koji se ne pojavljuju na poslu. Jedan od njih je i Rajo Šiljak iz Istočnog Sarajeva.

Njegovi pretpostavljeni nisu mogli sa sigurnošću objasniti šta on tačno radi i gdje. Iako svi znaju da on ne dolazi na posao, očekuju da će se problem riješiti sam od sebe – kada Šiljak ode u penziju. U međuvremenu, on bi mogao nastaviti primati platu u iznosu od 1.200 KM i naknadu za prevoz od Istočnog Sarajeva, gdje živi, do Doboja, gdje ga pretpostavljeni svakodnevno evidentiraju kao prisutnog na poslu. Za putne troškove dobija dodatnih 150 KM.

Za spas Željeznica, Republika Srpska se nedavno zadužila za dodatnih 100 miliona KM kod Svjetske banke. Taj kredit će vraćati građani Srpske u naredne 32 godine. Uz to, svake godine iz budžeta RS Željeznice RS dobijaju 25 miliona KM subvencija. To je takođe novac građana Srpske.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!