Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

SDS: Antiustavni sud svojim odlukama razgrađuje BiH

BANJALUKA – Odluka Ustavnog suda BiH, kojom se osporava Zakon o Danu Republike Srpske i pravo naroda da 9. januar obilježava kao Dan Republike pokazuje da je taj sud u svojoj suštini antiustavan, jer negira konstitutivnost srpskog naroda, ruši temelje Ustava BiH i razgrađuje državnu zajednicu BiH, saopšteno je iz SDS-a.

“Ustavni sud BiH petvorio se u ustavotvorca i instituciju koja nasilno mijenja ustavni poredak, majorizujući volju, identitet i konstitutivnost srpskog naroda i Srpske”, ocjenili su u SDS-u.

Iz ove stranke pozivaju sve republičke institucije i političke partije da zaštite Ustav Republike Srpske, Dan Republike Srpske i osnovna demokratska prava Republike i njenih građana, te pitaju – kako bi se osjećali narodi razvijenih demokratija da im u Ustavnom sudu sjede stranci i, bez zakonskog osnova određuju, praznovanje važnih datuma.

SDS podsjeća da je pomenutom kvazisudu, osim sekularnog praznika 9. januara, bila sporna i muzička melodija himne “Bože pravde”, ali ne i 25. novembar i 1. mart.

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o Danu Republike Srpske, kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button