Banjaluka

Usvojen novi Statut grada i Nacrt rebalansa budžeta

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su danas novi Statut grada i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, te donijeli odluke o izvršenju budžeta za prošlu godinu i raspodjeli prošlogodišnjeg suficita.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je Gradska uprava u prošloj godini poslovala pozitivno, te da je, uz brojne projekte koje je realizovala, uspjela da ostvari višak od devet miliona KM, od čega je za raspodjelu predviđeno 4,9 miliona KM koji će biti utrošeni za kapitalne projekte.

Loading...

On je naveo da Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu predviđa povećanje budžetskog okvira za oko 10 miliona KM, odnosno sa 134 miliona KM na više od 144,9 miliona KM.

Nacrt je upućen u javnu raspravu, koja će trajati do 30. aprila.

“Ovogodišnji budžet raste za 10,8 miliona KM po dva osnova. Јedan je uspješna emisija obveznica koja je završena na Banjalučkoj berzi sa 6.240.000 KM, a drugi je raspodjela utvrđenog suficita od pozitivnog poslovanja prošle godine. Sav dodatni novac u budžetu ide na nove projekte i kapitalne investicije u gradu”, naglasio je Radojičić.

On je rekao da je novi Statut grada u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, te da nije pretrpio veće izmjene u odnosu na stari.

Banjaluka je prvi put dobila dokument Nacrt strategije razvoja kulture, koji je integralni dio aplikacije za banjalučku kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine – najvažniji strateški cilj u oblasti kulture u posljednjih nekoliko decenija.

Nacrt strategije razvoja kulture biće na javnoj raspravi od 27. aprila do 15. maja.

Šef Tima za pripremu i učešće u programu Evropska prijestonica kulture 2024. Marko Bilbija kaže da je kroz pripremljene upitnike, ali i pojedinačne intervjue, te radne grupe, anketirano više od 300 ustanova, organizacija civilnog društva i pojedinaca, umjetnika, stručnjaka u kulturi iz nevladinog i privatnog sektora, te predstavnika grada.

On je u obraćanju gradskom parlamentu istakao da je u domenu istraživanja kulturnih potreba publike sprovedena anketa na uzorku od 750 slučajno odabranih punoljetnih građana Banjaluke.

Prema njegovim riječima, nakon temeljne analize i pregleda postojećeg stanja, kroz pet ciljeva utvrđen je desetogodišnji Strateški plan razvoja kulture Banjaluke 2018–2028. godine.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja ovog dokumenta.

“U strategiji sam vidio ono što stalno insistiram posljednjih godina, da pokušamo izdvojiti tvrđavu Kastel kao posebnu cijelinu i da bude fomirana posebna javna ustanova, a da Kastel bude taj koji će praviti svoj sadržaj i na neki način istupati prema određenim fondovima, tražiti sredstva i upravljati svim istorijskim spomenicima”, rekao je Talić.

On je istakao da ga posebno raduje plan da se povećavaju sredstva za kulturu.

“Strategijom razvoja kulture, ali i ostalim akcionim planovima koji će se donositi na godišnjem nivou, sredstva za kulturu povećavaće se za jedan odsto ili nešto malo manje od jedan odsto u odnosu na kompletan budžet. To je isto podsticaj za razvoj kulture”, zaključio je Talić.

Na današnjem zasjedanju usvojene su odluke o razvrstavanju lokalnih puteva i ulica i o upravljanju, građenju, rekonstrukciji, održavanju, rehabilitaciji i zaštiti lokalnih puteva i ulica u naselju na području grada Banjaluka.

Više nacrta izmjene dijelova regulacionih planova i odluka o dodjeli prostora u zakup pod posebnim uslovima takođe je dobilo podršku tokom današnje sjednice.

Usvojeni su i izvještaji o realizaciji Strategije razvoja grada u periodu 2007-2019. godine, zaključno sa 2017. godinom, i o realizaciji Plana kapitalnih investicija grada Banjaluka za 2017. godinu.

Gradski parlament razmotrio je i prihvatio izvještaje o radu za prošlu godinu i programe rada za ovu godinu Turističke organizacije grada i Centra za socijalni rad Banjaluka, kao i program poslovanja za ovu godinu Sportskog centra “Borik” Banjaluka i informaciju o finansijskom poslovanju Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, za prošlu godinu.

Sjednica će biti nastavljena sutra u 9.00 časova, a odbornicima je preostalo da razmatraju još sedam tačaka dnevnog reda.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!