Politika

Pupovac: Jasenovac i Blajburg ne mogu ići zajedno

ZAGREB – Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac poručio je da u vrijeme kada se negira postojanje Jasenovca i njegovih žrtava nije realno očekivati da se kaže da “to nije ništa”, a da se istovremeno njeguje mit o blajburškom stradanju.

“Te dvije stvari ne mogu ići zajedno”, tvrdi Pupovac.

Pupovac je objasnio i zbog čega se želja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za jednom komemoracijom u Jasenovcu ni ove godine, po svemu sudeći, neće ostvariti, prenose hrvatski mediji.

On je ukazao na pitanje negacionizma i radikalnog istorijskog revizionizma nekoga ko bi htio potpuno okrenuti istoriju Hrvatske u 20. vijeku.

Pupovac je zatražio i promjenu “komemorativne prakse”, jer smatra neprihvatljivim da se za memorijalni centar Jasenovac izdvaja dva miliona kuna, a za onaj u Vukovaru 40 miliona kuna.

On je dodao da se mora razgovarati i o tome da svi osnovci idu u Vukovar, a da Jasenovac godišnje posjeti više učenika iz Italije nego iz Hrvatske.

Pupovac je napomenuo da je njegova nedavna prijetnja o izlasku iz vladajuće koaliciji bila ozbiljna.

On je istakao da su nasrtaji na ustavne i demokratske vrijednosti od ekstremnih desnih, istorijski poraženih snaga u Hrvatskoj, postali presnažni u proteklih godinu i suviše se raširili u političkom i javnom prostoru.

Prema njegovim riječima, problem je u sukobu između politika koje žele restaurirati vrijednosti koje nisu demokratske.

Pupovac je rekao da učešće njegove stranke na predstojećim evropskim parlamentarnim izborima za Srbe ima emancipacijski i oslobodilački karakter, te da će fokus staviti na uspjeh liste i onih koji su na njoj, a manje na svoj uspjeh.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!