Društvo

Grabovac: Uprkos brojnim dokazima ne očekujemo zasluženu kaznu za Islamovića

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac izjavio je Srni da su ove porodice nezadovoljne radom Tužilaštva BiH i da uprkos brojnim nepobitnim dokazima ne očekuju da će nekadašnji pripadnik HVO-a Alminko Islamović dobiti zasluženu kaznu za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.

Grabovac je rekao da je protiv Islamovića predočena hrpa dokaza, ali da smatraju da će proći nekažnjeno ili će dobiti najminimalniju kaznu.

Loading...

– Alminko Islamović je mog brata premlaćivao, privodio je žene na silovanje. Predao sam svim institucijama te naredbe koje se odnose na privođenje žena za pružanje seksualnih usluga. Imam to u arhivi – rekao je Grabovac.

On je dodao da je Islamović bio na stadionu “Polet” u Brodu i da je znao da su tu žene dovođenje na silovanje.

– Ne može se to pobiti kada su sve te osobe dale izjavu o onome šta su preživjele u logorima – istakao je Grabovac.

Grabovac je podsjetio da je Hrvatska prvo okupirala opštinu Brod, a potom ostale opštine u Posavini, da su na tom području bili logori za Srbe, da je srpski narod u tom perodu mučen, ubijan, da su srpske žene silovane, te ukazuje na brojne masovne grobnice koje su tu pronađene.

– Na području opštine Broda pronađeno je sedam masovnih grobnica i deset logora u kojima je bilo više od dvije hiljade logoraša – rekao je Grabovac.

Grabovac je dodao da je u Derventi pronađena masovna grobnica u naselju Čardak, dok je za neke naknadno saznao, te da sada traže osobe koje nisu prijavljene, a nestale su tokom rata.

Prema njegovim riječima, uprkos brojnim dokazima i svjedocima izbjegava se otvaranje ekspertize ratnog zločina iz Broda, a svjedoci i izvršioci zločina umiru.

Grabovac je napomenuo da je kompletna dokumentacija o zločinima nad Srbima u Brodu i uopšte Posavini prvo predata haškom, a potom pravosuđu BiH, ali da njihovim radom nisu zadovoljni, kao ni dobojskim okružnim tužilaštvom, jer nije zadovoljilo porodice koje su očekivale određene kazne.

On smatra i da institucije Republike Srpske više moraju da rade o tome i da se stradanje Srba sa područja Broda i Dervente stavlja u prioritete.

Sud BiH za sutra je zakazao izricanje prvostepene presude bivšem pripadniku HVO-a Alminku Islamoviću za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu “Poleta”.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!