Društvo

Sindikalna organizacija MIP-a: Neviđeni nepotizam i diskriminacija (FOTO)

Sindikalna organizacija Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara saopštila je danas da se “u ovom ministarstvu sprovodi neviđena diskriminacija i neravnopravan odnos prema zaposlenim službenicima, te da je način kadrovskog popunjavanja u samo zadnje četiri godine nadmašio sve moguće zakonske norme”.

U pismu upućenom ministru inostranih poslova u tehničkom mandatu Igoru Crnatku, zamjeniku ministra i sekretaru MIP-a, te Kancelariji za reviziju MIP-a, Agenciji za državnu službu BiH i Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenika, a koje je u posjedu RTRS-a, ukazuje se samo na neke, kako kažu, uočene aktivnosti.

– Prema pravilniku, mandat diplomata i zaposlenika traje ne manje od tri i ne više od četiri godine i to se uglavnom primjenjuje prema većini, osim prema određenim “miljenicima”, od kojih su neki u diplomatsko-konzularnim predstavništvima nekoliko mandata bez povratka u sjedište, a neki u istom DKP-a pet, šest, pa i više godina -navodi se se u pismu Sindikalne organizacije MIP-a.

Pored toga, dodaje se, postoje pismeni zahtjevi za odlazak u DKP dugogodišnjih zaposlenika koji ne mogu da dođu na red od tek zaposlenog stranačkog kadra koji se u sjedištu MIP-a BiH “provrte” nekoliko dana i nakon toga, kao privilegovani, dobiju rješenje o rasporedu na najbolje destinacije.

SDSZ dopis, 1. strana (Foto: RTRS)

– Razumijemo da svaki ministar i njegov zamjenik imaju određenu odgovornost prema svojoj stranci i kadru, ali skrećemo pažnju da ova institucija nije ničija privatna svojina u kojoj se zapošljavaju podobni, veoma upitnih kvaliteta, već državna institucija gdje treba da se zaposli mlad, stručan, obrazovan i pametan kadar koji upravo radi toga što vi radite odlaze iz naše zemlje – ističe se u pismu.

Iz Sindikalne organizacije MIP-a pitaju po kojem se to zakonskom osnovu ista imena zaposlenih non-stop nalaze na spisku DKP-a BiH u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Briselu, Beču, Minhenu, Berlinu, Frankgurtu, Štutgartu…, a drugima se nude isključivo daleke destinacije?

– Da li zaista mislite da je ovo vaše privatno vlasništvo? Takođe, primijetili smo da su kabineti ministra i zamjenika ministra postali poput autobuske stanice sa bezbroj savjetnika koji samo pristižu i udomljavaju se u MIP-u i diplomatsko-konzularnoj mreži bez ikakvog zakonskog reda. Imamo slučaj ekspresnog zapošljavanja, boravka u sjedištu od par dana i slanja u DKP radi spajanja sa porodicom! Poštovana gospodo, zar vi mislite da će se vječno ćutati o tome šta i kako vi radite? Slična stvar se dešava kada je riječ o napredovanju u službi, gdje ne napreduju ljudi prema svojim godinama staža, kvalitetu, već prema tome kojoj političkoj frakciji pripadaju – naglašava se u pismu..

Iz navedenog proizilazi da u MIP-u postoje državni službenivci koji su 20 godina na mjestu sekretara i ne mogu dobiti unapređenja, navodi se u pismu, a isto tako postoje i oni koji za par godina pa čak i mjeseci stignu do diplomatskog ranga ministra savjetnika.

SDSZ dopis, 2. strana (Foto: RTRS)

– Poštovani ministre i zamjeniče, po zakonu, vaš savjetnici su u ovoj instituciji sve do okončanja vaših mandata, što apsolutno ne podrazumijeva da poslije vaših odlazaka moraju dobiti status državnih službenika i ostati u Ministarstvu. Koliko smo imali priliku vidjeti, svi savjetnici iz vaših kabineta su zaposleni na vrlo sumnjivim konkursima i sada dovodite nove u tehničkom mandatu, koje na isti način pokušavate da smjestite u MIP i diplomatsko-konzularnu mrežu – navodi se u pismu.

Iz Sindikalne organizacije navode da se ista stvar dešava i sa prijemom pripravnika gdje sva djeca nemaju iste polazne tačke na konkursima, jer se “određenima” daju ispitna pitanja nekoliko dana prije testiranja.

– I zadnja stvar je neviđeni nepotizam u ovoj državnoj ustanovi, u kojoj se više ne zna ko je kome familija i nije dovoljno što se zaposle muževi, žene, djeca, već se ide i dalje sve do “tetki”, “strina” i “kumova”. Upravo sve gore navedeno i jeste razlog zbog kojeg vi našu djecu tjerate iz zemlje u kojoj su rođeni, jer oni nemaju nikakvih šansi pored vaši miljenika i podobnih. Јednostavno, svi vi u Savjetu ministara nemate mjere i odavno su izgubljeni svi kriterijumi za normalno funkcionisanje države – ističe se u pismu koje je u posjedu RTRS-a.

U pismu se naglašava da do sada nije viđeno da se ovako nešto radi pred kraj mandata, kao i da nikada nije bilo više nepotizma u zgradi MIP-a kao za vrijeme mandata Igora Crnatka.

– Sigurni smo da se ovo isto dešava i po ostalim institucijama Savjeta ministara i još smo sigurniji da je vrijeme da tome dođe kraj i da profunkcionišemo napokon kao normalno uređena pravna država – navodi se u pismu Sindikalne organizacije MIP-a.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!