Banjaluka

U Rakovačkim barama gradi se veliko skladište za civilnu zaštitu i vatrogasace

U Rakovačkim barama danas je počela izgradnja centralnog magacina za potrebe civilne zaštite i vatrogasne brigade, objekta vrijednog 650.000 KM. Tokom današnjeg obilaska gradilišta, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da u posljednjih nekoliko godina mnogo novca uloženo u opremaljnje Vatrogasne brigade i Civilne zaštite, te da je, zbog nabavki velikih količina nove opreme, potrebno izgraditi centralno skladište za njihove potrebe.

– Skladište će se prostirati na više od 1.000 kvadratnih metara, a pored vatrogasaca i civilne zaštite, moći će da ga koriste i druge gradske službe, koje imaju potrebe za skladištenjem razne opreme, poput Odjeljenja za komunalne poslove i Odjeljenje za saobraćaj i puteve – rekao je Radojičić i ukazao da su, zbog izmjena zakona koje su uslijedile poslije katastrofalnih poplava iz 2014. godine, Odsjeku za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice na raspolaganju znatno veća sredstva u odnosu na raniji period.

– Usljed povećanih izdvajanja za ovaj sektor, nabavljeno je mnogo opreme za ove potrebe i naša vatrogasna jedinica je u ovom momentu najbolje opremljena jedinica u Republici Srpskoj – naglasio je Radojičić.

On je dodao da su prošle godine proširene aktivnosti iz oblasti prevencije poplava, u smislu uređenja bujičnih i manjih vodotokova na području grada, odnosno na vodotokovima koji su u gradskoj nadležnosti.

– Nabavili smo građevinske mašine i išli u preventivno čišćenje korita svih identifikovanih vodotokova, a kada su u pitanju rijeke Vrbas i Vrbanja, tu nismo u mogućnosti da djelujemo na taj način jer su one u nadležnosti „Voda RS“ – naveo je Radojičić.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, Mladen Ćućun, precizirao je da će su  novom objektu nalaziti sva materijalno –tehnička sredstva koja odsjek posjeduje.

– Na ovom mjestu će, između ostalog, biti smještena i specijalizovana mašina za punjenje vreća za odbranu od poplava. Ovakvu mašinu u svom posjedu na širem području ima samo Banja Luka, a trenutno imamo na stanju 50.000 vreća. Kad je riječ o opremanju civilne zaštite, nabavljeno je više od 1.000 kompleta uniformi, lopata, čizama i slično, a u ovoj godini biće kupljen i intendantski materijal, kao što su ćebad i šatori – rekao je Ćućun.

Izvođač radova je preduzeće „Tekton“, a rok za završetak radova je 120 dana.

 

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!