Kultura

Biković: Ako Britanci pozivaju na cenzuru filma onda imaju većih problema od Brexita

BEOGRAD – Velika Britanija je važila za kolijevku demokratije, i ako je zaista tačno da neko poziva na cenzuru filma, kao umjetničkog djela, onda mi se čini da Britanci imaju većih problema od Brexita, kazao je Tanjugu Miloš Biković poslije komentara londonskog Tajmsa da film “Balkanska međa”svojim prikazom nedavne balkanske istorije potkopava regionalni mir.

Loading...

U komentaru objavljenom 31. marta, film koji govori o desantu na prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora u BiH zauzela aerodrom Slatinu neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma, se stavlja u kontekst “meke sile” Rusije.

“Tajms” čak na izvjestan način poziva na cenzuru filma, navodeći da je “Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim zemljama i narodima bez zaštite” i da je “vrijeme da se na to stavi tačka”, jer “kad se laž zaodene u istinu, u opasnosti su život i sloboda”.

Biković koji igra jednu od glavih uloga u ovom filmu je izrazio žaljenje što se kako kaže jedna akciona drama gleda kroz vizuru politike, zbog čega u pomenutom tekstu potpuno jednostrano ostaje neprimijećena snažna poruka mira, duboko ugrađena kroz odnose koji u filmu postoje između Srba, Albanca i Rusa.

“Prema informacijama od naših partnera, distrubuterekih kuca 20 Century fox i Amadeus iz Londona, svjetska distribucija filma nije prekinuta. Istovremeno, sa velikim zadovoljstvom ističem i da je distribucija u Srbiji iznenadila sve nas koji smo radili na ovom filmu i da poslije dvije nedjelje možemo da se pohvalimo sa više od 150.000 gledalaca” kazao je Biković.

Film “Balkanska međa”, koji je nedavno premijerno prikazan u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora u BiH zauzela aerodrom Slatinu neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

U filmu “Balkanska međa” koji je režirao Andrej Vologin osim Bikovića glume Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kucenko, a u epizodnoj ulozi se pojavljuje i proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!