Kultura

Banjaluka će ovog vikenda biti domaćin “Rising festa 19”

Banjaluka će ovog vikenda biti domaćin “BL Rising festa 19”, koji će se održati u klubu “City pub”, a koji će okupiti bendove čvršćeg zvuka i teških nota.

Loading...

Festival počinje večeras, a tokom dvije večeri na binu će se popeti osam bendova iz pet gradova, a svoj dolazak pored domaće publike su najavili pojedinci iz Slovenije, Njemačke i Španije.

“Drugu godinu zaredom okupljamo domaće autorske bendove koji njeguju alternativne žanrove, a glas o ‘Risingu’ se već uveliko širi Evropom. Posjetioci će i ove godine moći da uživaju u svojim omiljenim notama i da vatrenom energijom podrže umjetnike i oživljavanje ove supkulture u Banjaluci”, poručili su organizatori ovog festivala – “Rising tim”.

Publiku prve večeri “BL Rising festa 19” očekuju nastupi dobojskog benda “Dick is Dead”, tuzlanskog sastava “Reluctant”, te banjalučkih grupa “Degenek” i “Grin Bulz”.

U subotu se na binu penje legendarni sarajevsko-beogradski sastav “Bombarder”, bend sa 33 godine iskustva na sceni, a sa njima će nastupiti i grupe “Futurephobia”, kojoj je kuća u čak tri grada (Sanski Most, Prijedor i Banjaluka), kao i banjalučki “Cornix” i “Doom Man”.

Pored toga što će publika imati priliku da čuje neke bendove prvi put, neki od izvođača će ih počastiti premijernim izvedbama novih pjesama, pa i promocijom čitavih EP-ova.

“Posjetioci ne bi trebalo da zaborave da na ulazu uzmu svoju ‘BL Rising’ narukvicu za nesmetani ulazak i izlazak, a ljubitelji ‘mercha’ pored ‘Rising’ majice, mogu da se počaste majicama i CD-ovima bendova. Početak je u 20 časova, a minimalna donacija za ulaz je sedam KM”, poručili su organizatori.

“BL Rising” je nastao prošle godine, vođen sa dva glavna cilja: prikupljanje humanitarne pomoći i pružanje podrške autorskim bendovima.

“Najveći izazov kod organizacije je zadovoljiti različite ukuse underground scene, a ‘BL Rising’ nastoji da svaki dio publike nađe nešto ‘za svoju dušu’. Među izazovima svoje mjesto su svakako našli pitanje finansija, kako bi se sve organizovalo na koliko-toliko zadovoljavajućem nivou, kako za bendove, tako i za publiku, te vječiti banjalučki problem – pronalazak adekvatnog prostora sa dobrom binom, a koji je dovoljno veliki da primi, za početak, do 400 poštovalaca tvrđeg zvuka”, poručili su organizatori.

Oni dodaju da se nadaju da će publika uživati u ovogodišnjem “Rising festu 19” te da će festival imati veliku posjećenost.

“Nadamo se da će ‘BL Rising’ biti odskočna daska autorskim bendovima koji nemaju priliku često da sviraju, kao i da se autorski rad prepozna kod domaće publike. Vodeći se prošlogodišnjim primjerom, vjerujemo da će bendovi razmijeniti iskustva i sklopiti vrijedna prijateljstva, a publika ‘napuniti baterije’ i utaliti žeđ za događajima ovakvog tipa”, poručili su organizatori.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!