Društvo

Nezaposleni koji ne traže posao biće skinuti sa biroa

Nezaposleni koji nisu u potrazi za poslom, uskoro bi trebalo da pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju isključivo preko Fonda zdravstvenog osiguranja i neće više biti prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje. 

Loading...

Ta mjera dio je novog Zakona o posredovanju pri zapošljavanju koji će se ubrzo naći pred ministrima. Za Banjalučane sa kojima smo razgovarali ta mjera doprinijeće, ako ništa, manjim gužvama na birou.

O razdvajanju aktivnih od pasivnih tražilaca posla Vlada i poslovna zajednica već godinama pregovaraju. Pored toga što će što će zdravstveno osiguranje ostati netaknuto, poslodavci će imati jasnu sliku čime raspolažu.

“Veliki je problem i za nas kad zovemo ljude za posao, dobijete od 10 ljudi sa spiska, pojave se 1 ili 2, ostali nisu zainteresovani za posao”, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

“Naravno da će olakšati rad zavoda za zapošljavanje. Imaćemo prije svega mogućnost da se detaljnije posvjetimo nezaposlenim licima. Nažalost ima takvih slučajeva gdje radnici rade u toj takozvanoj sivoj zoni, a koriste zdravstveno osiguranje, a to košta Republiku Srpsku, nekih 64 miliona na godišnjem nivou”, kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoa za zapošljavanje Republike Srpske.

Taj dio posla treba da odradi inspekcija. Zakon o posredovanju pri zapošljavanju je već spreman. Ostalo je da se izmjeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti. 

“Ta dva zakona moraju ići paralelno kako osiguranici ne bi ostali bez zdravstvenog osiguranja. Što se mene tiče možemo već sljedeću sjednicu Vlade da uputimo ovaj zakon, vrlo nam je važan, sistemski je zakon” kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Siguran je Milunović da će zakon ubrzo i pred poslanike. U prednacrtu između ostalog stoji i da će oni koji su, nakon 35 godina rada, ostali bez posla, umjesto godinu dana, naknadu za nezaposlenost primati dvije godine. I to umjesto najmanje 250 maraka primaće 360.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!