Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Časovima fizičkog dati još više na značaju

BANJALUKA – Sve više djece u Republici Srpskoj ima probleme s kilažom, deformitetom kičme i ravnim stopalima, što je direktna posljedica nedostatka fizičke aktivnosti pa Srpska i njene institucije moraju više pažnje da posvete školskom sportu i stvore uslove da se na kvalitetan i organizovan način, koji će na kraju dati rezultate, u školama organizuje nastava fizičkog vaspitanja.

Ovo se, između ostalog, moglo čuti na danas održanom okruglom stolu na temu “Školski sport, mogućnosti unapređenja, perspektive”, koji je organizovalo Udruženje “Misli dobro” i na kojem je zaključeno da je neophodno da se školskom sportu posveti posebna pažnja kako bismo dobili zdraviju naciju i stvorili temelj za eventualne rezultate u vrhunskom sportu.

Podaci koji su iznošeni tokom rasprave u najmanju ruku su porazni. Neka istraživanja koja su rađena pokazuju da u petim razredima ima učenika koji imaju i do 90 kilograma, da djeca ne znaju hodati unazad te da su jako loših motoričkih sposobnosti i uopšte nezainteresovana za fizičku aktivnost.

“Posebnu pažnju ćemo posvetiti školskom sportu kroz izradu zakona o sportu. U ovu priču mora da se uključi i Ministarstvo prosvjete i kulture i da svi zajedno dođemo do cilja”, rekla je Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta, dodajući da je u planu i formiranje saveza za školski sport.

O tome koliko je za djecu bitna fizička aktivnost govori i podatak da je fizička kultura kao predmet po zastupljenosti u školskom gradivu odmah iza matematike i jezika te da to nije nimalo slučajno.

“Slovenija je fond časova fizičkog povećala na pet, kod nas je trenutno tri, ali ono što je neophodno i što danas nemamo je redovnost te nastave. Porazni su podaci iz istraživanja kada je u pitanju fizička aktivnost djece, a nije da nismo imali upozorenja i ranije. Jedno istraživanje iz 1997. godine je pokazalo da su naša djeca motorički mlađa od svih u regionu”, rekao je Radenko Dobraš, profesor Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta Banjaluka.

I ostali prosvjetni radnici koji su prisustvovali okruglom stolu istakli su da se po pitanju fizičke kulture stvari pod hitno moraju mijenjati te da je, kako kaže Dušan Ilić, prosvjetni savjetnik za fizičko vaspitanje pri Republičkom pedagoškom zavodu, potrebno stvoriti uslove i pomoći nastavnicima i učiteljima koji su u direktnom kontaktu sa djecom.

“Cilj Ministarstva porodice, omladine i sporta je zdrava nacija, zbog čega se mora unaprijediti školski sport, koji doprinosi da djeca postanu prvo dobri ljudi, a onda i sportisti”, rekao je Dragan Jaćimović, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta, dodajući da je ovo ministarstvo obezbijedilo 60.000 KM za rekvizite koji se koriste u nastavi fizičkog od drugog do petog razreda.

Velibor Vidović, koordinator “Malih olimpijskih igara” za regiju Banjaluka, rekao je da se mora unaprijediti sistem ovog takmičenja i školskog sporta kako bi se napravila najšira i najkvalitetnija moguća baza sportista te da školski sport mora da bude nacionalni projekat, iza kojeg bi svi stali.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button