Društvo

Obilježeno 27 godina zločina, istraga o tome obustavljena

BRATUNAC – Članovi porodica ubijenih mještana srpskog sela Gornji Magašići i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca danas su položili cvijeće na bratunačkom groblju povodom 27 godina od stradanja osmoro ljudi iz tog sela, o čemu je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu.

Gornji Magašići su napadnuti 20. jula 1992. godine u popodnevnim časovima, kada su pripadnici oružanih muslimanskih snaga iz Srebrenice upali u nebranjeno selo i ubili sve civile, koji nisu mogli pobjeći, te opljačkali i popalili dvadesetak srpskih kuća.

Zločin je po svireposti bio jedan od najstravičnijih, jer su masakrirani i ubijeni isključivo srpski civili.

Najstarija žrtva bio je osamdesetpetogodišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica Ljiljana Ilić. Među ubijenima je bilo šest žena.

Za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u bratunačkoj opštini, niko nije odgovarao niti procesuiran.

“Rok za donošenje sudske odluke u predmetu `Gornji Magašići` bio je kraj 2015. godine, ali je krajem januara ove godine postupajući tužilac Edin Muratbegović donio naredbu o obustavljanju istrage zbog nedostatka dokaza”, rekla je Srni predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih Radojka Filipović.

Ona je istakla da Tužilaštvo BiH, umjesto da prikupi dokaze, po ko zna koji put obustavlja istragu protiv počinilaca zločina nad Srbima uz uobičajeno, licemjerno i šablonsko obrazloženje da nedostaju dokazi.

“Poznato je da su ti civili ubijeni u svojim kućama i dvorištima, poznato je i ko ih je ubio. Kakvi su dokazi tužiocu još potrebni? Ovaj slučaj pokazuje opstrukciju i pristrasnost Tužilaštva, te omalovažavanje srpskih žrtava i nastojanje da se po svaku cijenu prikrije istina, svjedoci pomru, a predmet zatvori”, smatra Filipovićeva.

Prema njenim riječima, u obrazloženju tužilačke naredbe je navedeno da će biti nastavljena istraga o paljevini i pljački srpske imovine.

Filipovićeva je poručila da je to ruganje porodicama žrtava i srpskom narodu, jer se prednost u istrazi daje uništenim materijalnim dobrima u odnosu na ljudske civilne žrtve.

Ona je naglasila da su članovi porodica ovih žrtava ogorčeni, jer nisu dobili naredbu Tužilštva, te da je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila blagovremeno uložila žalbu i čeka odgovor nadležnih.

Ona smatra da se porodice srpskih žrtava s pravom pitaju da li će zločince stići zaslužena kazna ili će istinu prikriti takozvani pravosudni organi BiH, a zločinci živjeti i umrijeti kao slobodni građani.

Filipovićeva je napomenula da su Gornji Magašići jedno u nizu srpskih sela na području Bratunca koje je uništeno u posljednjem ratu.

Milisav Ilić kaže da je u Gornjim Magašićima na današnji dan prije 27 godina ubijeno pet članova njegove šire porodice, komšije i prijatelji – LJubica Milanović i starci, bračni par LJeposava i Blagoje Popović.

Ilić smatra da postupajući tužilac čeka da svjedoci pomru i da se zatru svi tragovi zločina, a počinioci ostanu na slobodi.

“Da je postupajući tužilac, on bi podigao optužnicu. Riječ je o nepostupajućem koji za svoj nerad, opstrukciju i sprečavanje dokazivanja istine i odgovornosti nikom ne odgovara, a dobija visoku platu što je neshvatljivo i neprihvatljivo i za porodice žrtava i sa stanovišta uspostavljanja pravne države i poštovanja zakona”, smatra Ilić. /kraj/mp/msb/foto

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!