Magazin

Rotkvice za niži holesterol

Rano proljeće ne može da se zamisli bez trpeze sa rotkvicama. Ovi korenasti plodovi pomažu proljećnom “buđenju” organizma i štite bubrege od stvaranja kamena.

Loading...

Nekoliko istraživanja pokazalo je da rotkvice sadrže supstance koje važe za odlične borce protiv raka. Sadržaj vlakana u ovom povrću čini ih naročito efikasnim u sprečavanju i borbi protiv raka debelog crijeva.

Rotkvice se posebno preporučuju onima koji su tokom zime preležali bronhitis ili upalu sinusa. Osim toga, svrstavaju se među povrće koje je blagotvorno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju holesterol, regulišu nivo šećera i krvni pritisak.

Rotkvice podstiču i rad jetre i žučne kese i čiste krv. Vlakna, kojima obiluju, regulišu pražnjenje crijeva, pa se efektnije izbacuju toksini i sprečava pojava zatvora.

Ovi crveni plodovi značajni su i za zdravlje kože. Uspješno čiste lice od akni, a djeluju i protivupalno. Poželjno je i da ih jedete ali i da ih stavljate na problematično mjesto na koži. Izmiksajte rotkvice u blenderu, dodajte malo vode i nanesite na kožu nežno utrljavajući smesu vrhovima prstiju. Umijte se, pokupite višak vode peškirom i sačekajte pet minuta da se koža u potpunosti osuši.

Sok od rotkvica se smatra dobrim prirodnim lijekom protiv urinarne infekcije. Ovaj napitak efikasno ublažava peckanje, a odličan je diuretik i pomaže izbacivanju bakterija.

(novosti.rs)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!