Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Valentina Duvnjak napustila posao i Banjaluku: Samoća je veliko bogatstvo

Valentina Duvnjak ostavila je prije tri godine novinarski posao i Banjuluku. U džepu je imala 20 maraka.

Kupila je kartu u jednom pravcu. Vratila se na djedovo imanje na obronke planine Malovan u Kupreškom polju. Sa svojih deset prstiju obnovila je sve što je moglo da se obnovi i počela je da živi novi život u blizini Kupresa.

– Stigla je zima pod Malovan. Skladištim povrće. Gradim nadzemne trapove, koji su odlični za mrkvu i cveklu. Popravila sam i krov kuće. Prošle godine sam morala skidati snijeg s krova, ali to je rizičan posao. Dimnjak sam ozidala prošle godine i odlično radi – kaže Valentina za Avaz.

Ona radi sve – reže i cijepa drva, teše, zida, šaluje, štema, nosi i prenosi. Po dolasku je prvo zasadila povrće. Kupreška zemlja odgovara povrću pa se brzo čulo za njene mrkve i cvekle, koje su teške i po nekoliko kilograma.

– Ove godine smo imali poteškoća s količinom padavina tokom ljeta, koje nisu bile na zadovoljavajućem nivou, ali je bila dovoljna količina jutarnje rose i to su biljke maksimalno koristile. Početak jeseni donio je dobru kišu u pravom trenutku i na kraju je sve bilo kako treba. Plodovi su sočni, bez bolesti i oštećenja – kazala je Valentina.

Valentina Duvnjak
Valentina Duvnjak

Valentina je sama. Udaljene komšije prema ženi pustinjaku i dalje su nepovjerljive. Ona kaže kako nastoji da sačuva pozitivnu samoću, koja je čovjeku potrebna da se odmori i napuni baterije za novi korak.

– Ta samoća je veliko bogatstvo i u današnje vrijeme privilegija malog broja ljudi. U kontaktu sam s dragim osobama, kolegama s kojima sam radila, studirala i družila se prije dolaska pod Malovan. Povremeno me neki od njih iznenade i navrate na čašicu razgovora. Prave prijatelje ne razdvajaju ni kilometri ni vrijeme – istaknula je Valentina.

Njeni jedini prijatelji su životinje, psi i ovčice. Ima četiri psa – Teu, Leu, Flekicu i Pahulju i ovčije “kolege” Loleka i Boleka.

Valentina Duvnjak
Valentina Duvnjak

– Od djetinjstva sam voljela životinje. I danas ne želim ni muvu u kući da ubijem, uhvatim je i iznesem napolje, neka živi, ne smeta mi. Nedavno sam i krticu spašavala iako mi je pravila štetu u bašti. Tokom ljeta sam i zmiju spasila. Uhvatila sam je u kantu, odnijela u šumu i pustila – rekla je Valentina.

Medvjedi u bašti

– Medvjedi su ovdje kao domaće životinje. Često se spuštaju u blizinu sela, a povremeno prošetaju i seoskim putem, pa i preko moje bašte, skupa sa mladunčetom ili više njih. Mislim da oni smatraju da je ovo njihova teritorija koliko i naša i da smo jedna zajednica koja će još dugo dijeliti proplanke, njive, šume i livade – kazala je Valentina Duvnjak

Izvor
Avaz
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button