Svijet

Tri uslova Merkelove za odlaganje Brexita

BERLIN – Njemačka kancelarka Angela Merkel postavila je danas tri uslova za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, do kojeg će najvjerovatnije doći.

Obraćajući se njemačkim poslanicima nekoliko sati prije sastanka lidera EU u Briselu, na kojem bi trebalo da bude donijeta odluka o tome da li će Britaniji biti odobren zahtjev za odlaganje Brexita, Merkel je rekla da Unija ima očekivanja od Londona.

Loading...

Ona je dodala da bi voljela da lideri EU na današnjem sastanku odobre odlaganje Brexita, ali i obezbijede da Brexit može brzo da se sprovede kada London donese odluku.

Merkel je naglasila da institucije EU moraju da nastave da funkcionisu nesmetano i da Britanija mora da učestvuje na izborima za Evropski parlament krajem maja.

Ona je dodala da mora i da postoji spremnost Londona na “konstruktivno učestvovanje” u donošenju odluka, prenosi AP.

“Ovo je istorijska odluka. Po prvi put, jedna zemlja napušta EU. Kako ćemo gledati na ovo pitanje za pet ili deset godina?”, upitala je Merkel poslanike.

Njemačka kancelarka smatra da bi trebalo produžiti Brexit za nekoliko mmeseci, ali ne razvlačiti cijeli proces, prenosi Rojters.

“Tako da, ako je Britanija donijela svoju odluku, onda do izlaska može odmah da dođe”, poručila je Merkel dodajući da ne smatra da lideri EU neće uspjeti da postignu dogovor zbog razlika koje postoje između Francuske i Njemačke.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!