Nauka i tehnologija

Antički ostaci olupine broda prvo podvodno nalazište otvoreno za javnost

Antički ostaci čuvene olupine broda u blizini sjevernog grčkog ostrva Alonisos biće prvo arheološko podvodno nalazište otvoreno za javnost u Grčkoj, uključujući ronioce rekreativce.

Ogromno grčko podvodno bogatstvo dugo je bilo sakriveno od pogleda svih, osim malobrojnih, većinom arheologa.

Loading...

Ronjenje sa bocom bilo je zabranjeno u zemlji, osim na određenim lokacijama, do 2005. godine zbog straha da bi ronioci mogli krasti velika arheološka blaga pod morem širom Grčke.

Mnoge drevne olupine, pa čak i nedavna otkrića, i dalje su nedostupne široj javnosti.

Međutim, u Grčkoj je sada u planu organizovanje podvodnih muzeja, navodi AP.

Ronioci će sada moći da obilaze neke olupine, dok će ljudi na kopnu u posebnim informacionim centrima moći da vide nalazište virtuelnim putem.

Olupina Peristera, nazvana po nenaseljenom grčkom ostrvu preko puta ostrva Alonisos, otkrivena je početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Ovaj brod, koji je potonuo krajem petog vijeka prije nove ere, bio je natovaren sa više hiljada amfora, u kojima je najvjerovatnije bilo vino.

Iako je većina drvene konstrukcije broda propala, sam prizor je spektakularan sa hiljadama komada amfora rasutih po dnu u više slojeva.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!