Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Dačić: Priština uvođenjem taksa narušila regionalnu saradnju

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Varšavi da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, ali da je ona ozbiljno narušena kada je Priština uvođenjem taksa prekršila CEFTA sporazum i principe Regionalnog ekonomskog prostora.

Dačić je, obraćajući se učesnicima “Berlinskog procesa”, ukazao da uprkos takvom ponašanju Prištine, Beograd nije uzvratio nijednom recipročnom mjerom, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

“Srbija nastoji da se u odnosima sa svim susedima težište stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova saradnje. Ocenjujemo da bi to moglo da doprinese stvaranju povoljnije ukupne klime u regionu, a time i da olakša rešavanje nagomilanih nasleđenih pitanja”, rekao je Dačić.

On je naveo da je, osim političke volje, potreban i ekspertski, odnosno tehnički nivo razumijevanja pojedinačnih problema, kao što je pitanje granica i naglasio da je mnogo važnije kvalitetno umjesto brzog rješenja.

“Aktivno smo doprineli, na primer, zajedno sa kolegama iz BiH, koncipiranju nacrta izveštaja o ovoj temi, gde smo pokazali da je saradnja, osim što je moguća – i poželjna, čak i kada imamo različite pristupe. Zato i pregovaramo”, rekao je Dačić.

On je naveo da Srbija radi na rješavanju otvorenih pitanja vjerujući da će tako doprinijeti stabilnosti u regionu, kao i napretku ka punopravnom članstvu u EU koje predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

“Mesto, ne samo Srbije, već i celog regiona, jeste u EU i bez inkorporisanja zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun. U tom smislu je od značaja da pitanje proširenja ostane visoko na agendi EU”, poručio je Dačić.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button