Društvo

Odobreni svi zahtjevi za vantjelesnu oplodnju

TREBINJE – Grad Trebinje je u prošloj godini odobrio svih 11 zahtjeva za postupak vantjelesne oplodnje, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 67.000 KM.

Trebinje je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja je prošle godine odobrila sve zahtjeve za vantjelesnu oplodnju, navedeno je u informaciji o učešću lokalnih zajednica u finansiranju vantjelesne oplodnje u 2018. godini, koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada Republike Srpske.

Loading...

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da Gradska uprava ima odličnu saradnju sa Udruženjem porodica sa problemom steriliteta “Bebe”, posredstvom kojeg se upućuje zahtjev za vantjelesnu oplodnju.

“Ovoj kategoriji stanovnika uvijek izlazimo u susret i tako će biti i ubuduće”, naveo je Ćurić.

Predsjednik udruženja “Bebe” Snežana Misita smatra da bi sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj trebalo da se ugledaju na Trebinje, čije vlasti godinama izlaze u susret bračnim parovima kojima je neophodna vantjelesna oplodnja.

“Zato u maju očekujemo našu stotu bebu. To je nešto što nam daje dodatnu energiju da pomognemo svakom bračnom paru kojem je naša pomoć neophodna”, navela je Misita.

Ona je istakla da je Trebinje jedina lokalna zajednica u Srpskoj koja je šansu da postanu roditelji dala i bračnom paru koji nije imao pravo na sredstva za vantjelesnu oplodnju jer su bili stariji od 45 godina, a ranije su iskoristili sve mogućnosti.

“Njima je omogućeno da odu na prestižnu kliniku u Češkoj. I pokušaj je bio uspješan”, kaže Misita.

Šrema njenim riječima, još jedan odlazak, ujedno i posljednja šansa ovom paru, bio je poklon Gradske uprave i tadašnjeg gradonačelnika Luke Petrovića povodom Nedjelje djeteta.

Republika Srpska od juna prošle godine finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, a lokalne zajednice jedan.

Udruženje “Bebe” osnovano je 2010. godine i ima 190 porodica-članova na nivou istočne Hercegovine, a u Trebinju 110 porodica.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!